Корнелия Нинова потвърди оставката си пред Конгреса на БСП

Обективни и субективни фактори доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в доклад на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП и потвърди оставката си пред Конгреса.

Аз поех отговорността и подадох оставка – днес я потвърждавам пред вас, заяви тя. Сред обективните факти, които са се отразили на резултатите на левицата на парламентарните избори, Нинова отчете ковид пандемията и машинното гласуване, но посочи, че има и други субективни.

Машинното гласуване преодоля проблема с недействителните бюлетини и фалшификацията на вота, ограничи контролирания и купен вот, направи изборите по прозрачни, но изцяло машинното гласуване намали избирателната активност, посочи Нинова.

Като партия и парламентарна група подкрепихме изцяло машинното гласуване, но може би е време да осмислим ефекта от него и да помислим за въвеждането на смесено – на машинно и хартиено с право на избор на всеки гражданин, заяви Нинова.

Изтощихме се от вътрешни борби, коментира още тя и изброи – от недоволни от реденето на листи, през грешки в определяне на водачите, местни битки, обидени другари не участвали в кампанията, а други прикрито или не чак толкова работили срещу партията и в подкрепа на други политически субекти. Смесиха се политически и икономически интереси, допълни тя. Нинова отчете слабо организационно състояние по места и грешки в медийната политика.

Дойде това време в управлението на България да покажем морала и за какво е политиката, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в доклада си на заседанието на 50-ия Конгрес на партията.

Много ще се изговори на днешната дискусия какво да направим, за да възродим БСП, да я вдигнем отново, ще има най-различни мнения. Казвам своето сега – морал и доказване в управлението, а то става по три начини – хора, идеи и действия, каза Нинова.

Ние имаме своите идеи и започнахме добре с първите стъпки в управлението да ги отстояваме, те да стават видими и да стават правителствена политика, заяви лидерът на БСП. Ние имаме хора на всички равнища, подготвени за управлението, остават ни действията, допълни тя.

Ние сме изправени пред предизвикателството да покажем нов морален образ на БСП, а през управлението да покажем, че можем, че сме партията, която мисли за просперитета на България и за добруването на българския народ, допълни Нинова.

Сред темите, които Нинова засегна в изказването си, бяха преизчислението на пенсиите, диалога с Република Северна Македония, напрежението между Русия и НАТО около Украйна./Dariknews.bg

Свързани статии