Корнелия Нинова: Имаме 4 работещи решения, с които гарантираме, че ще преведем България и народа през следващите месеци

„Внесохме 7 хиляди подписа, регистрирани сме. Тръгваме на тези избори със самочувствие за добре свършена работа в редовното правителство. Благодарение на нас в това правителство имаше  мощна социална програма от 22 милиарда лева, която помогна на много семейства да преминат по-леко през тежката зима.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след регистрацията на партията в ЦИК днес.

„Бяхме фактор на стабилност, на сигурност в правителството и на диалогичност. Борихме се с корупцията, като спряхме рекета над фирмите, орязахме пипалата на онези фирми, които бяха обградили държавните предприятия. И знаете резултата – първо място по индустриално производство в Европа, което е рекордно.

Вярваме, че хората ще ни оценяват по резултатите, които показахме. Но знаем и имаме решения как да продължим оттук нататък. Особено с кризата, която ни очаква през есента и зимата“, допълни Нинова.

Тя посочи, че левицата има 4 работещи решения, с които гарантира, че ще преведе България и народа си по-спокойно през следващите месеци.

„Първото, ако ни дадете повече доверие и участваме в следващия кабинет – налагане на мораториум върху цената на газа, водата и парното за битовите потребители.

Второ,  сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цените.

Трето – продължение на социалната програма и социалните приоритети.

И четвърто – незабавни преговори с „Газпром“, поясни Нинова.

„Знам какво ще последва сега като реакция. Веднага ще ни нападнат и ще кажат, че това не е възможно, и ще предизвика катастрофа в държавата. Само да припомня, че това са мерки, които редовното правителство приложихме при нарастващата цена на тока през зимата. Наложихме мораториум върху цената за битовите потребители и всички прогнози, че от това ще последва апокалипсис, не се случиха.

Предлагаме същото сега и за газа. Тогава, през зимата направихме програма за компенсация на фирмите за тока. Знаете, че стигнахме до 250 лв. на мегаватчас. Резултатът е видим – икономиката е стабилна и пак да кажа сме на първо място в Европа по промишлено производство.

Трето, през зимата направихме наистина мощна социална програма за деца, за млади семейства, за пенсионери, за работници. Сега трябва просто да разширим тази програма с акцент енергийно бедни и слаби хора, на които да се помогне.

И четвъртото са преговорите с „Газпром“. Горещата тема в последните седмици. Искам да припомня, че от април месец ние от „БСП за България“ твърдим, че трябва да се подновят разговорите с „Газпром“ и да се осигурят доставките по текущия договор. Тогава отново не ни чуваха, нападаха ни. Радвам се, че виждам в последните дни дори лидерите на партиите, с които управлявахме и спорихме по този въпрос през април – и те вече са узрели за това, че възстановяването на разговорите с „Газпром“ е наложително. Целта трябва да е най-доброто за България и за потребителите. Ние сме ясни и последователни от април месец, тогава го твърдях не само като председател на БСП и министър на икономиката и индустрията, а и от името на работодателите – 28 000 фирми работят на газ, това са работните места на 250 000 работници. Не можем да рискуваме живота на тези семейства през зимата“, заключи лидерът на БСП.

Свързани статии