КНСБ започна протести, иска по-високи доходи и ефективни мерки срещу инфлацията

Конфедерацията на независимите синдикати в България започва национална протестна кампания „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!“. Началото ѝ бе дадено в т.нар. Триъгълник на властта в София – пространството между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и президентството, предаде репортер на Novini.bg.

Присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, цялото ръководство на конфедерацията и лидерите на основните членове на КНСБ.

Синдикалната кампания ще продължи един месец и през това време ще се проведат различни акции в отделните региони на страната, по предприятия и институции. Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на ефективни мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза.

Най-голямото увеличение на заплатите е между 5 и 15% и то по никакъв начин не компенсира ръста на инфлацията. Работещите българи казват, че случващото се в момента с инфлацията е много притеснително, заявиха организаторите на протеста.

Искаме да кажем на всички, които ще се опитат да сглобят следващото управление, да си дадат ясна сметка, че заедно с Бюджет 2023 трябва да актуализират бюджета за 20222 г. и да има поне 17-18% увеличение на заплатите и годишно заплатите да бъдат компенсирани с ръста на инфлацията. Трябва да бъде увеличен и обхватът на енергийно бедните, както и размерът на помощите за тях, каза Пламен Димитров.

По думите му единствено в сектора на индустрията възнагражденията са увеличени с адекватен на инфлацията процент. В сектора на услугите положението е драматично, подчерта той.

Целта на протестите ни е в следващите 4 г. в България да няма работещи бедни. В същото време искаме и пенсиите да растат с поне 12% оттук нататък. Само по този начин можем да очакваме че България ще се приближи до останалите европейски държави и българските работници ще останат в България, каза още Пламен Димитров.

Той уточни, че позицията на синдиката е страната ни да влезе в еврозоната възможно най-скоро.

Президентът на КНСБ съобщи, че синдикалистите ще се срещнат с всички партии, които имат шанс за влизане в парламента, за да им представят исканията на работещите./Новините БГ

Свързани статии