КНСБ: Доходите трябва да са на фокус на новото правителство

Ние не създаваме напрежението. Регулаторите, които са ключови в пазарната икономика, да гарантират справедливост на пазара, не работят. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в сутрешния блок на БНТ.

„На годишна база увеличението на заплатите е факт, особено в индустрията – с 280 лв. е нараснала в този сектор. Очакванията на хората и тяхната тревога в идните зимни месеци не е само как ще се справим с топлото, а и с цените и тези заплати. Около доходите трябва да се фокусират всички политики на новото правителство”, каза Димитров.

Според него, дори и да има правителство, дебатът за бюджета е сегашен, той е за днес.

„Това е поносимо в бюджетната рамка. 140 млн. минимум търсим, което е малка актуализация на фона на държавния бюджет”, каза още той.

Димитров смята, че много от данъчните дупки трябва да бъдат затворени в бюджет 2023 г. В бюджета може да бъдат преструктурирани разходите, без да се увеличава дефицита.

„С КТ „Подкрепа” мислим заедно много действия. Това не е стачка, но може да се стигне до това. Това е протестна кампания в цялата страна, да се поиска от държавата, работодателите компенсация на инфлацията преди края на тази година, както и да запазим работните места”, смята той./Новините БГ

Свързани статии