Кирил Петков: Викаме българския посланик в Русия за консултации /ВИДЕО/

Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатична, остра и груба. Ще извикаме нашия посланик от Русия за консултации. Всички дипломати знаят какво означава това. Би следвало Русия също да извика своя посланик у нас. Това каза премиерът Кирил Петков преди срещата на евролидерите в Европейския съвет.

Европейските лидери се събират на среща в Европейския съвет. Те ще обсъдят руската военна агресия срещу Украйна, както и темите за сигурността и отбраната, енергетиката. Лидерите ще обсъдят и варианти за подпомогне на Украйна.

Българската делегация е водена от премиера Кирил Петков. България ще предложи общи покупки на ЕС на природен газ, таван на цените и намаляване на акциза на горивата. В срещата ще участва и американският държавен глава Джо Байдън.

Очаква се основна тема да бъде и решението на Русия държавите, обявени за „неприятелски“, да плащат за доставките на природен газ в рубли. Редица страни вече реагирха. Германия например заяви, че това противоречи на склчените договори.

„Няма български гражданин, който да се радва чужд дипломат да обижда българското правителство. Цялото правителство осъжда това, независимо кой е този дипломат. Подобно поведение е абсолютно недопустимо“, допълни Петков.

Припомняме, че по-рано днес руското посолство излезе с коментар на думите на премиера Кирил Петков, който каза, че ще има дипломатически отговор на изявления на посланика на РФ Елеонора Митрофанова.

Обтягането на отношенията тръгна от интервю на посланичката на РФ за руската телевизия „Россия 24“. Митрофанова беше цитирана да казва, че българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството си срещу Русия.

Източник и снимка: Марица

Свързани статии