Кирил Петков обяви за какво е бил разпитван преди ареста на Бойко Борисов

„Искам да поздравя МВР, че са свободни да действат. Това да не ги е страх да правят нещата, които по закон трябва да правят, е наистина похвално. Това е единствения начин да имаме промяна – когато недосегаемите не са извън закона. Вчера се случи точно това.“ – Това заяви министър-председателят Кирил Петков, визирайки ареста на експремиера и опозиционен лидер Бойко Борисов. Петков инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България край Стара Загора.

Той не потвърди, че арестите на Борисов и Горанов са по сигнал, подаден от Васил Божков. Петков посочи само, че става въпрос за корупционни практики и недостатъчен контрол във финансовото министерство по времето на Владислав Горанов като министър.

„Това, което ме разпитваха в полицията беше за моите разговори с г-жа Коьовеши, както и за доклада, който получих от финансовото министерство и който свързва дейността на одитната агенция, която контролира еврофондовете. С други думи имаме явни факти, които показват, че по времето на министерстването на Владислав Горанов контролът не е бил там. Знаем, че всичките сигнали са свързани – корупцията не разграничава национални и европейски пари. Има и доклад на министерство на финансите, който дава факти, че контрола не е бил там. Това са сигнали, които според мен са предизвикали вчерашните действия на МВР“, допълни премиерът.

Докато европейската прокуратура прави проверки, време е българската прокуратура да си влезе на мястото и да застане на страната на хората, призова още Кирил Петков.

„Имаме толкова сигнали, които тя не разглежда. Ето сега се надявам, че ще се осъзнаят каква е тяхната роля. Не може да получаваме сигнали по Магнитски, не може европрокуратурата да праща сигнали, а нашата прокуратура просто да я няма и само да се обяснява с оправдания. И хората, за които знаем, че има опасност да са извършили големи престъпления да се разхождат свободно. Сега не могат да скрият нещата, които са подадени към европрокуратурата“, каза още министър-председателят.

„Представяте ли си каква фантазия трябва да има човек, за да си представи, че можеш да скриеш една война, като арестуваш човек. Трябва да си луд, за да го кажеш“, каза премиерът във връзка с твърденията, че целта на ареста на Борисов е прикриване на други важни за обществото теми, като изпращане на военна техника в Украйна в контекста на посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин.

„Никой не отива на никаква война. Никакви ракети няма да се дават в този момент. Чета по цял ден фалшиви новини във ФБ, с които искат да насаждат страх в хората. България ще продължи да помага на Украйна с пълна подкрепа. Ще изпращаме засилена хуманитарна помощ, медикаменти, посрещане на максимален брой бежанци и засилване на Източния фланг съвместно с НАТО, каза още Петков.

„Решението не може да е на министър-председателя или на правителството, ще бъде нужен консенсус“, каза Кирил Петков, запитан как ще се процедира ако от страната ни бъде поискана военно оборудване или ПВО за Украйна. „Никой не е говорил с мен от американска страна да искат нещо като оръжие. Говорим само, че НАТО трябва да има засилено влияние по Източния фланг, за да имат гражданите защита“, категоричен бе той.

Източник: DarikNews
Снимка: Министерски съвет

Свързани статии