Каримански: Антикризистните мерки нямат представен ефект

Антикризистните мерки би трябвало да са съгласувани с коалиционното споразумение. То предвиждаше редица реформи, от които трбяваше да е стартирало тяхното изгржане. Трябва да умеем да съчетаваме мерките с тези реформи. Коалиционните разговори са постфактум. Ние биваме информирани за новите мерки с времеви период за реакция от два – три дни. Това каза депутатът от Има такъв народ Любомир Каримански в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Според Каримански е необходимо беше да се предоствят отделните стъпки за реформиране на дейности, така че мерките да са напълно ефективни.

Има такъв народ има представители в изпълнителната власт, но те не са свързани с икономика и финанси. Не мога да бъда съгласен, че когато е необходимо да има реформи, ние тръгваме с половинчати стъпки без да бъдат обсъдени. Ние не знам дали като дадем повече пари за обществото отиват на правилното място, добави още депутатът.

По думите му мерките нямат представен ефект.

Научих за мерките, както всички депутати от коалицията. Събрахме се на коалиционен съвет, където ни бяха раздедени мерките. Исках да знам какви са възможните приходи по отделните групи, но не получих информация, уточни още той.

Каримански коментира и мярката 60/40/

60/40 какво става с тази мярка. Аз не получих отговор. На нас трябваше да ни е ясно в кой момент тези помощи трябваше да бъдат или трансформирани или прекратени. В началото на годината имаше икономически растеж. Кое налагаше тази мярка, коментира той.

Относно нулевото ДДС на хляба, Каримански заяви: Ще има търговци, които ще могат да запазят цената на хляба. Ще има такива, които ще вдигнат цените. Тук отново е въпрос на контрол. Когато се предлага подобна мярка е добре да видим какъв ще е ефекта. Това ще е мярка, която ще доведе до запазване на цените.

Каримански отбеляза, че от „Има такъв народ“ са настоявали в коалиционното споразумение да бъде вкарана точка, в която ясно да се казва, че на три месеца да има междуинституционален съвет, в която да се обсъжда ситуацията с инфлацията и влизането на България в Еврозоната.

Организирам кръгла маса за инфлацията, ефектите от вредите от инфлацията и да обсъдим Еврозоната, посочи Каримански./Новинте БГ

Свързани статии