Кабинетът поиска от президента да освободи началника на НСО /ВИДЕО/

Министерският съвет отправя предложение по президента Румен Радев да освободи от длъжност началника на Националната служба за охрана (НСО) на основание тежко нарушениеЛ. Това каза говорителят на кабинета Петков Лена Бориславова.

В мотивите тя изтъкна действията на ген. Емил Тонев по отношение на няколко обстоятелства – „предаването на видеоматериали от служебните входове на МС, което се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на хората на територията на МС“.

Тези видеоматериали са били изискани от Софийската градска прокуратува, а ген. Тонев не е съобщил на премиера, обясни Бориславова.

Според официална информация, която е предоставена и на президента, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на средства от страна на НСО.

Бориславова каза още, че е обсъдено разминаването на поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне на видео от служебните входове на МС, когато е ясно, че вече тази сграда е и контактна точка на европейската прокуратура съпоставено със забавеното и липсващо предоставяне на съдействие по време на протестите през лятото на 2020 г., когато беше важно да бъдат предоставени тези записи.

Тя обясни още, че президентът има право по закон да освободи началника на НСО на основание тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на Националната служба за охрана.

През следващите дни ще бъде внесен и законопроект за изменение на Закона за националната служба за охрана, с който ще бъдат взети решителни мерки, за да може тези пропуски повече да не съществиват. Правителството ще предложи да бъде подобрена структурата на НСО, да се засили капацитета на охрана на действащите членове на кабинета като се освободи ресурс от охраната за продължително време на бивши членове на кабинета, каза още тя.

Бориславова обясни, че в момента бивши премиери, президетни и техните семейства се охраняват за срок от 4 години след прекратяване на службата им, което от управляващата коалиция намират за излишно. Обсъжда се предложението срокът да бъде намален от 4 на 1 година./DarikNews

Снимка: БТА

Свързани статии