Христо Иванов: Трябва ни обединение не само с ПП, а и с всички, които изразиха духа на протеста

Ако има теми, които да ни обединят може да се отложи ваканцията на депутатите. Тогава и президентът може да отчете това нещо. Към момемта не виждам такова нещо. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Относно темата с шефа на КЕВР, Иванов отбеляза, че само с промяната на едно изречение в закона настоящият състав може да излъчи временно изпълняващ длъжността директор.

Иван Иванов преди да бъде сменен е казвал, че не иска да остава на поста. Сега да го връщаме при положение, че не проявява желание е странно. Продължаваме да смятаме, че това, което предлагаме е по-добро, каза още той.

Не сме опитвали да бъдем съмишеленици с „Има такъв народ“. Смятахме, че старната се намира в предверието на опасен период и трябваше да се опитаме да направим мнозинство. Предстои ни тежка зима, има множество тежки кризи, които могат да ни се случат. Това са външни кризи, не вътрешни, допълни съпредседателят на „Демократична България“.

По думите му от партията са били готови да направят компромис и да нямат собствени представители в министерствата, само за да бъде сменена формулата.

Бяхме готови да направим този жест. Беше въпрос на добра воля, на отрезвяване, на уплах, ако искате. Аз не виждам достатъчно уплашени хора в парламента. А трябва да виждаме хора, които имат здравословен страх от това, което идва за страната, обясни Иванов.

Иванов коментира и предложението за коалиця с „Продължаваме промяната“ на следващите изброи.

Следващата форма на здрав разум, която предлагаме е предизборна коалиция. Да си дадем сметка, че това са четвърти изброи в рамките на месеци. Хората знаят, че идват кризи и ние трябва да покажем, че можем да го напарвим. Ние трябва да покажем, че сме си научили урока и когато се появим отново да покажем нещо ново, отбеляза още той.

Според Иванов предизборната коалиция трябва да е много по-голяма.

Трябва да има едно голямо обединение. Не само между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, а и всички останали, които изразиха духа на протеста. Предложението на „Ние идваме“ има и други граждански организации. Трябва да потърсим онези знакови лица, за да покажем това нещо. Трябва да покажем, че това нещо е голямо и може да води диалог. Изначално да покаже амбиция и да покаже то или ГЕРБ ще бъдат пъври, отбеляза Иванов.

Съпредседателят на ДБ посочи, че е готов да седне на масата за разговори веднага.

Голямо мнозинство се прави от хора, политици, които могат да покажат отговорност, да оставят партийния егоизъм пред вратата и да могат да си говорят. Нещо, което досега не можахме да направим. Ще подходим малко по-бавно. Ще настояваме за няколко кръга разговори, за да може да се чуе и общественото мнение, категоричен е той./Новинтие БГ

Свързани статии