Херсон се готви да поиска присъединяване към Русия

Администрацията на превзетата от руските въоръжени сили Херсонска област в Украйна обяви днес, че към президента Владимир Путин ще бъде отправена молба тази територия да стане част от Русия, предаде БТА.

По думите на заместник-ръководителя на военно-гражданската администрация Кирил Стремоусов необходимата „законодателна база“ за влизане на южния украински регион в състава на Руската федерация ще бъда готова до края на годината.

Референдумът в Крим не бе приет от международната общност, която направи всичко, за да не бъде възприемана Русия като „пълноценен субект на международната общност“, отбеляза Стремоусов.

Той каза още, че железопътната връзка между Херсонска област и Крим е била възстановена, но засега тя се използва само от военни. Водят се преговори в превзетия украински регион да бъде открит клон на руска банка, добави той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че жителите на Херсонска област сами трябва да решат дали регионът да стане част от Русия.

Действията на Русия в Украйна се превръщат в сериозен международен проблем, тъй като нарушават един от главните постулати на световния ред след Втората световна война – недопускането на придобиване на територии с военни средства, залегнал и в член 2 от Устава на ООН, където изрично се посочва, че „всички страни членки трябва да се въздържат в своите международни отношения от заплаха или използване на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава”./Вести БГ

Свързани статии