Харвард падна, Радев реди нов кабинет

Кабинетът на Кирил Петков падна, съборен с първия в новата история на България успешен вот на недоверие. Опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане” мобилизира всичките си депутати и с подкрепата на останалите верни на Слави Трифонов народни представители от ИТН събра 123 гласа за детронирането на премиера и неговия министерски съвет.

Сега топката отново е в полето на президента Румен Радев. По конституция той трябва да проведе политически консултации с всички партии и коалиции в 47-ото НС, а след това да връчи нов мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група – „Продължаваме промяната”. Ако опитът за съставяне на второ правителство на Кирил Петков и Асен Василев не успее, Радев ще връчи мандат за кабинет на ГЕРБ.

При нов провал за мнозинство президентът сам ще избере на коя група да връчи третия мандат. Ако и той не е успешен, следва разпускане на 47-ото Народно събрание, назначаване на служебен кабинет и насрочване на нови избори, които трябва да се проведат в срок до 2 месеца от последния работен ден на парламента.

Времето за завъртане на рулетката може да бъде използвано от народните представители за актуализация на бюджета и други законодателни инициативи, сред които най-вероятно ще са и промени в Изборния кодекс. От ГЕРБ и ДПС настояват за връщане на хартиената бюлетина, като най-вероятно ще получат подкрепа за това от БСП и „Възраждане”.

Според източници на „Марица“ в „Продължаваме промяната” ще избират за евентуален нов премиер между Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Евгени Ангелов.

Сред фаворитите за служебен премиер пък са Гълъб Донев, Иван Демерджиев и главният секретар на Президентството Димитър Стоянов./Вестник Марица

Свързани статии