Гражданска война застрашава цяла Европа тази зима, ето защо

Най-богатите европейски държави са изправени пред нарастващ риск от граждански вълнения през зимата, включително улични протести и демонстрации, поради високите цени на енергията и нарастващите разходи за живот. Това твърди експертна консултантска фирма за рискове, цитиран от Ройтерс и БГНЕС.

Както Германия, така и Норвегия са някои от развитите икономики, които изпитват смущения в ежедневието си поради работнически акции – тенденция, която вече се наблюдава в Обединеното кралство, заяви пред Ройтерс главният анализатор на Verisk Maplecroft Торбьорн Солтведт.

Последният доклад на Verisk за индекса на гражданските вълнения установи, че повече от 50% от обхванатите почти 200 държави са изпитали увеличение на риска от масови протести между второто и третото тримесечие на 2022 г., което е най-голямото количество държави, откакто фирмата публикува индекса си през 2016 г.

В списъка на държавите с най-голямо прогнозирано увеличение на риска от социални бунтове попадат Босна и Херцеговина, Швейцария и Нидерландия, според доклада, публикуван днес.

„През зимата няма да е изненада, ако в някои от развитите страни в Европа започнат да се наблюдават по-сериозни форми на граждански вълнения“, каза Солтведт.

Войната на Русия в Украйна от 24 февруари насам ускори повишаването на цените на храните, които достигнаха рекордни стойности през февруари и отново през март. Цените на енергията също се повишиха рязко, като Европа се оказа в центъра на последиците. Русия нарича действията си в Украйна „специална военна операция“.

„Нека не забравяме, че все още са налице някои от последиците от пандемията COVID, които играят роля в това със съществуващите все още смущения във веригите за доставки“, добави главният анализатор Химена Бланко.

Опустошителните суши и ниските нива на водата, свързани с изменението на климата в много части на света, изостриха още повече ситуацията с високите цени на храните и енергията.

Според доклада повишаването на цените на основните хранителни продукти, провокиращи от мирни движения до насилствени протести, обяснява и нарастването на социалното недоволство, обхванало както развитите, така и нововъзникващите пазари.

Най-голямо увеличение на социалните вълнения през третото тримесечие в сравнение с второто тримесечие на годината са отбелязали Мавриций, Кипър и Украйна, Русия е на седмо място, а Норвегия – на тринадесето място в списъка./БЛИЦ

Свързани статии