ГЕРБ-СДС за антикризисните мерки: Правителството вече се готви за предизборна кампания

„Вече правителството се готви за предизборна кампания. Първият сигнал е като предлага подобни, както казахме ние, проинфлационни и неработещи мерки, а вторият сигнал е появата на Бойко Рашков“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента по повод обявените от правителството антикризисни мерки.

По думите й, Рашков е изкочил от нищото и докато в София има разстрели, той отново говори за „Хемус“ и чували. Тя коментира, че Бойко Рашков изкача винаги, когато правителството има грандиозен проблем или е в предизборна кампания.

Според Тома Биков целта на обявените от правителството мерки не е да решат кризата с инфлацията, а кризата с управлението, управляващото мнозинство и настоящото правителство. От няколко седмици и дори месеци се обявяваме за предсрочни избори, а управляващите направо откриха и предизборната кампания, коментира той. Мерките, които се предлагат, са втора стъпка към финансовата криза, в името на това да бъде спечелено малко политическо време за това абсолютно изразходено, износено след шест месеца управление, правителство и управляващо мнозинство, заяви Биков. Той посочи, че правителството е обявило, че мерките влизат в сила от 1 юли, но дотогава има толкова много време, че изобщо не е ясно коя от тях ще влезе по начина, по който е формулирана днес. Затова Биков призова „българските граждани да не се доверяват толкова леко на хора, които лъжат серийно и без да им мигне окото“.

Деница Сачева коментира, че нито едно от предложените решения не е договорено в Съвета за тристранно сътрудничество с работодатели и синдикати. Механичното вкарване на добавката към пенсиите грубо ще изкриви пенсионната система, защото не е свързана с осигурителен принос, смята тя. По думите й, четворната коалиция е договорила едва 4% увеличение на пенсиите, никакви 20% няма. Не с кражби, а със заеми се финансират вашите „налудни идеи“, обърна се тя към министър-председателя. Сачева определи представените днес мерки като „популизъм и голяма безотговорност към бъдещето“.

Делян Добрев коментира, че от тези мерки ще станем по-бедни. Тези мерки единствено ще напомпат допълнително инфлацията, коментира той. По думите му, това правителство има два големи гряха – първият е, че инфлацията у нас е два пъти по-висока от европейската, а вторият са ето тези мерки.

Томислав Дончев също коментира, че това са мерки в подкрепа на инфлацията. Състезанието „заплати, плащане, цени“ ще бъде спечелено от цените, смята той. Според него, въпреки анонсираната нулева ставка на ДДС, хлябът няма да поевтинее, а по този начин може да се помогне на търговеца. За компенсациите от 25 стотинки за литър гориво, Дончева коментира, че ако тази мярка бъде приложена, гарантира хаос на бензиностанциите. Мерките са закъснели, но тъй като са лоши и неадекватни, мисля, че това, че са закъснели, не е особен проблем, допълни той./ Novini.bg

Свързани статии