Гари Каспаров: Путин купува влияние 22 години, войната се подготвяше дълго

„Има толкова много агенти на влияние, лобисти и симпатизанти на Путин в Европа и САЩ, които използват всяка възможност да разпространяват кремълските наративи. В медиите и в международни организации има бивши държавни служители и политици, които подкрепят неговите тези.

Путин имаше 22 години на разположение, за да купи влияние и застъпници, които в момента използва много ефективно.“, обяви в интервю за БНТ Гари Каспаров.

Самият Каспаров в момента живее в Ню Йорк, а Русия го обяви за „украински агент“.

Дори Международната шахматна федерация (ФИДЕ) в момента е под контрола на КГБ и това е от 1982 г. насам, казва Каспаров.

Тази организация е безнадеждно корумпирана, смята гросмайсторът и затова не е изненада, че Аркадий Дворкович от „Единна Русия“ (партията на Путин) беше преизбран миналата седмица.

„Дворкович беше дълго време дясна ръка на Дмитри Медведев. Той се движеше в тези кръгове, но не става въпрос толкова за него, колкото за европейските делегати, които гласуваха за него, което е лицемерие. Нямам планове да работя с федерацията, която напуснах преди години. Можехме да спрем преизбирането му, защото има делегати, които са твърдо против политиката на Путин, но въпреки това гласуваха за Дворкович, което само потвърждава лицемерието и корупцията.

В интервюто си Каспаров критикува Меркел, че е поставила страната си в пълна зависимост от руския газ, както и Еманюел Макрон за опитите му да преговаря с Путин. За Олаф Шолц Каспаров казва, че „не е най-решителният политик“.

„Когато Еманюел Макрон се опита да води преговори, това беше абсолютен провал, защото Путин не е готов на компромиси, той иска да спечели тази война и да завладее територии, а украинците не са готови да отстъпят и сантиметър от територията си. Няма място за преговори.

Що се отнася до Германия, канцлерът Шолц не е най-решителният политик. Не мисля, че той някога си е представял, че ще води държавата във време на война. Предшественичката му Меркел постави Германия в пълна зависимост от евтиния руски газ, а сега немската икономика страда от тази зависимост, така че за Шолц в момента е трудно да маневрира в тази обстановка. Чака го тежка зима, в контекста на енергийната криза.

Да се надяваме, че европейците ще продължат да подкрепят мерките срещу Русия при тези обстоятелства. Тази зима ще бъде решаваща. Ако украинците продължат да отстояват позициите си и Европа не се огъне под натиска на кризата, то през пролетта, икономиката на Русия ще бъде съсипана и армията на Путин ще бъде унищожена“, е прогнозата на Гари Каспаров.

„Олигарсите в Русия са ужасно богати, но зависими от Путин“, казва гросмайсторът.

„Да, може би някои от тях биха искали да се дистанцират от него и да дадат своя принос за Украйна, но това не е толкова лесно, защото Русия е в ръцете на Путин и на КГБ. Държавна сигурност контролира страната, това е мафиотска структура. Единственият начин да бъде постигната политическа промяна в страната е, заедно със санкциите, които вече дават резултат, да има и военни загуби – украинската армия да разгроми Путин на бойното поле.

Историята показва, че обрат може да има само тогава, когато хората видят, че империята губи война. До момента Путин не печели, но и не губи войната. Само новината за военни загуби на фронта, може да обърне общественото мнение в Русия.“, продължава Каспаров.

„Трагично е, че тази война се подготвяше задкулисно в продължение на много години, Путин криеше намеренията си, руската пропаганда разпространяваше 24 часа на ден неверни твърдения, че Украйна не е независима държава, а Русия се опитваше да завземе територии. През това време международната общност не искаше да види и да чуе злото. Европейските лидери, водени от Германия, продължаваха да увеличават газовите доставки от Русия и така да увеличават богатството на Путин. По този начин той успя да подсили армията си, с която мислеше, че би могъл да завладее Европа.“

Гари Каспаров говори и за Русия след Путин

„Това кой ще дойде след Путин зависи от начина на смяната на властта. Тази промяна е много по-дълбока отколкото смяната на лидери. Тук става въпрос за фундаментална смяна на курса на историята на Русия. Говорим за приключване на методите прилагани от столетия в Русия. Пълен рестарт от нула.

Трябва да изградим страната наново и да изградим нови взаимоотношения със съседите си. Също така радикална промяна по отношение на вътрешната политика. Не мисля, че една свободна и демократична Русия ще може да продължи да съществува като империя. Това означава, че част от териториите ѝ ще се отделят от нея. Например Чечня, Дагестан или Татарстан.

Всъщност имаме две възможности – или да се върнем към границите на Киевска Рус и северозападните територии и да се опитаме да станем част от евроатлантическата цивилизация. Или Русия да стане сателит на Китай, който чака с нетърпение Русия да попадне в сферата на неговите имперски интереси.“, завършва прогнозата си Каспаров./„Марица“

Снимка: Getty Images 

Свързани статии