Ердоган: Путин иска бърз край на войната в Украйна

Постигнато е споразумение за размяна на 200 заложници във войната между Русия и Украйна, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той отбеляза, че впечатлението му е, че руският президент Владимир Путин възнамерява да прекрати този конфликт възможно най-скоро.

„В Узбекистан се срещнах с президента Путин и имах обширни дискусии с него. Разбрах, че той се опитва да сложи край на тази война възможно най-скоро. Защото начинът, по който вървят нещата в момента, е доста проблематичен“, каза Ердоган в интервю за американското телевизионно шоу PBS News Hour.

„В този момент например беше постигнато споразумение за размяна на 200 заложници. Това е добро развитие. Защото с тези заложници ще се направи значителна крачка напред. В момента колегите се справят с техническото му измерение. С това ще имаме добро развитие“, допълни той.

Турският президент заяви, че ако трябва да се постигне мир между Русия и Украйна, връщането на земи е от голямо значение. „Това е, което се очаква. Това се иска. Има стъпки, предприети от г-н Гутериш в това отношение. Има стъпки, които сме предприели заедно. Връщането на завзети територии наистина ще улесни нашата работа.“

Попитан за изявлението му, че Турция може да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и дали иска страната да бъде част от изтока или част от запада, Ердоган заяви: „Трябва да кажа това много ясно, ние сме част от света, нито на изток, нито на запад. Европейският съюз практически спря процеса на присъединяване на Турция, припомни той.

„Няма друга държава в Европейския съюз, която да е в нашата ситуация. Те продължават да забавят. Ние обаче сме една от петте най-мощни страни в НАТО. Въпреки това, дори страните от Алианса ни забавят в процеса на Европейския съюз“, изрази съжалението си той./Вестник Марица

Свързани статии