Драма: Анахид Тачева угасна, без да си спомни хубавите дни

Месец и три дни, след като навърши 82 години, Анахид Тачева си отиде завинаги.

Легендарната тв говорителка угасна на 18 ноември далече от родината си от тежка деменция. Накрая тя не е познавала нито приятелите си, нито дори близките и роднините си. Така посрещна и рождения си ден на 15 октомври, без да си спомни хубавите дни и хората, съпътствали я в живота ѝ, пише „24 часа“.

Поклонението ѝ ще бъде в сряда, 23 ноември, в софийската черква “Свети Седмочисленици”, защото трябва да бъде докарана до София. Така малката ѝ дъщеря, която носи нейното име – Анахид, е обяснила на всичките ѝ роднини. Обадила се е и на сестрата на майка си – Лина, която живее в Италия от 17-годишна. Тогава, още непълнолетна, 69-годишната днес жена се омъжва за италианец и заминава с него за родината му.

Ани, както всички наричат дъщерята на тв говорителката, е уведомила и брата на майка си. Той е средното от трите деца в семейството и живее в САЩ, където и Тачева прекарва последните години от живота си.

Дъщеря ѝ заедно с внука на Тачева – Димитър Цонев-младши, който носи името на баща си – популярния и обичан тв водещ, са неотлъчно до красивата говорителка през последните месеци заради бързо прогресиращата ѝ деменция.

Болестта я поразява значително от 3-4 години насам, разказват близките ѝ. А тя е жена, която винаги е поддържала формата си с много спорт, много сън и здравословни диети.

“Много е тъжно. Цял живот е работила с мозъка си и непрекъснато е упражнявала ума си. Навремето е учила наизуст дълги текстове, за да ги представя на екрана. Не е спирала да чете книги. И въпреки това се разболя”, казват близките ѝ.

Впрочем точно със способността си бързо да учи реплики наизуст и никога да не ползва аутокю става известна и сред колегите си, когато постъпва в телевизията.

Паметта ѝ обаче постепенно започва да ѝ изневерява, въпреки че роднините ѝ я обграждат с невероятни грижи, осигуряват ѝ най-качествените лекарства и най-съвременните и напредничави терапии, които медицината прилага. Въпреки че е в домашна обстановка, Тачева е била подложена на скъпи и постоянни изследвания. Състоянието ѝ се следи от специалисти, които на практика са денонощно до нея. Затова и близките ѝ бяха потресени от измислиците преди месец, че е била изпратена в хоспис.

Според американски лекари, поставили диагнозата ѝ, деменцията вероятно е отключена от депресията, в която тя изпада след смъртта на сина си – известния журналист и тв водещ Димитър Цонев. Той си отиде внезапно след масивен инсулт през горещия август на 2016 г.

Анахид Тачева на погребението на сина си Димитър Цонев с малката си дъщеря Ани (вляво) и снаха си Марияна Снимка: 24 часа
Дотогава е загубила и двамата си съпрузи – Коста Цонев и Васил Тачев, но съдбата ѝ поднася и най-страшното за една майка – смъртта на детето ѝ. Анахид Тачева пристига за погребението му от САЩ заедно с дъщеря си, която е от втория ѝ брак с бизнесмена Васил Тачев.

На края на дните си говорителката вече не е разпознавала и правнучката си Бианка-Димана, навършила 3 години на 17 октомври – 2 дни след рождения ден на тв легендата. Момиченцето е дъщеря на Деси Цонева, която е по-голямото дете на Димитър Цонев. И винаги карала прабаба си да се усмихва.

Нищо обаче не може да намали огромната мъка от загубата на сина ѝ.
Толкова тежко преживява нещастието, че месеци наред се чувства дезориентирана и не може да дойде на себе си. Така позволява на телефонни измамници да я излъжат само три месеца след смъртта на Митко Цонев. През ноември 2016 г., когато тя все още е в България, престъпниците ѝ звънят два пъти,

убеждават я, че са полицаи, и тя им предава бижута и пари на стойност 10 000 лв.,

за да бъдат пазени от тях, както вярва по онова време./Вестник Марица

Свързани статии