ДПС и „Възраждане“ ще подкрепят вота на недоверие срещу кабинета, внесен от ГЕРБ

ДПС и „Възраждане“ ще подкрепят вота на недоверие, внесен по-рано днес от ГЕРБ-СДС. Това стана ясно след консултациите на ГЕРБ-СДС с ДПС и „Възраждане“.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ-СДС. Това обяви пред журналисти в Народното събрание (НС) председателят на Движението Мустафа Карадайъ след края на разговорите между двете формации. Те се състояха в зала „Запад“ на парламента.

Ще направим всичко възможно това неадекватно управление на България да спре, заяви пред журналисти в Народното събрание (НС) Петър Петров, зам.-председател на парламентарната група на „Възраждане“, след разговори в НС с ГЕРБ във връзка с внесения от тях вот на недоверие към правителството на Кирил Петков.

Тази сутрин ПГ на ГЕРБ-СДС внесе искане за вот на недоверие с 59 подписа и мотиви към него в деловодството на парламента. Той е „за провала на кабинета във финансово-икономическата политика“.

„Уверен съм, че в пленарната зала ще има достатъчно гласове да мине вотът на недоверие, виждам че от „Има такъв народ“ са разбрали най-накрая, че това управление не води България към нищо добро“, посочи Петров. Той изрази надежда от бившия коалиционен партньор на „Продължаваме Промяната“ също да подкрепят оставката на правителството. Единството решение на проблема с парламентаризма у нас в момента са избори и трябва да бъдат произведени възможно най-скоро, смята депутатът.

Сигурни сме, че този вот на недоверие би бил успешен, предстои да видим кога председателят на парламента ще насрочи ден за обсъждането и гласуването му. Това каза пред журналисти в Народното събрание (НС) председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след разговорите в парламента с  ДПС и „Възраждане“ за внесения днес от най-голямата опозиционна сила вот на недоверие към правителството на Кирил Петков за провал във финансово – икономическата политика.

Атанасова уточни, че  са поканили на разговори всички парламентарни групи, включително и тези от формата на управляващата тройна коалиция. До момента са проведени разговори с „Възраждане“ и ДПС, предстоят с „Има такъв народ“.

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов ги е уведомил, че утре ще отговорят дали ще участват в консултациите. От БСП и „Продължаваме Промяната“ към този момент нямало отговор. На среща ще бъдат поканени и нечленуващите в парламентарна група депутати.

Не виждам заявка за бързина да се гласуват кандидатури за нови министри, коментира Десислава Атанасова на въпрос дали вотът може да свали правителството, преди новите номинации да влязат в пленарната зала./DarikNews

Снимка: БГНЕС

Свързани статии