Десислава Атанасова: Днес е категорично ясно кой иска да работи за държавата и кой иска бързи избори

В тази зала, днес, е категорично ясно кой иска да работи за държавата, да търси решение за българските граждани и кой иска бързи избори, да няма стабилност, да няма еврозона, да продължат да растат цените на горивата. Това заяви от името на парламентарната група (ПГ) председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от парламентарната трибуна.

Отговорът е само един – тези, които докараха държавата ни до състояние, в което се намира сега, до пропаст, обяви тя. И, по думите ѝ, ако твърдят по кулоарите, очевидно като временни посетители, че общественият дебат е „вълшебната флашка“, започваме да изпитваме още по-сериозни съмнения дали тя им осигурява изборни победи, защото и с машините, и с бюлетините гласуват хора, посочи Атанасова.

Поводът е отсъствието от пленарната зала днес на групите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ заради приетите от правната комисия промени в Изборния кодекс. При първите две регистрации сутринта нямаше кворум и заседанието не можеше да започне. При третия опит кворумът вече беше налице, в залата присъстваха и депутатите на ПГ на ГЕРБ-СДС, които първоначално отсъстваха заради извънредна среща в централата на ГЕРБ.

Преди третата регистрация председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова покани на разговори председателите на останалите парламентарни групи, за да се разберат как и дали ще продължи да работи 48-ото Народно събрание. Това поиска по-рано на брифинг в централата на ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов.

Отговорност се носи тук, в тази зала, а не отвън, където в момента инициаторът на онзи Изборен кодекс от Разпети петък 2021 г., приет за една нощ, протестира, се казва още в декларацията. Дебатът се води тук, ако имате аргументи, смелост, отговорност – заповядайте, ние ще бъдем тук и ще отстоим ангажимента, който имаме пред избирателите – правото на хората да избират как да гласуват – така, както гласуват всички демокрации в Европа, света, или така, както сте решили за една нощ, с една флашка, с машината на Мадуро, предложи Атанасова.

В началото на декларацията тя се обърна към депутатите, които са в залата на българското Народно събрание и са позволили ефективно да се проведе парламентарният контрол над служебното правителство. Тези, които са отвън, вероятно не желаят то да бъде контролирано и служебните министри да дадат отговори на важните за България и обществото въпроси, изтъкна Атанасова. Тя допълни, че в залата са хората, които постъпват отговорно към своите избиратели, защото всички са тук по волята на суверена, изразена с машинно гласуване. Отсъстват тези, които са в изолация, поставят ултиматум на фона на безпрецедентни кризи в държавата, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Искат ли тези, които отсъстват – ПП и ДБ, да търсим национално отговорни решения как държавата ще се справи с инфлацията, която до голяма степен се дължи на тяхното аматьорско управление, решения как да се понижат цените на горивата, за по-високи пенсии и заплати, по Плана за възстановяване и устойчивост, попита от трибуната Атанасова.

Няма ги да говорим по тези теми, няма ги и по темите, които пряко застрашават сигурността на нашата държава, границата ни ежедневно е атакувана от мигранти, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Няма да говорим, очевидно, и по темата „ежедневни престъпления“ – ужасяваща статистика, хаос по пътищата, убийства, дрога, продължи тя. Единственото, което ги вълнува, е „вълшебната флашка“, затова поставят ултиматуми – на кого ги поставяте тези ултиматуми, обърна се към ПП и ДБ Атанасова. На кого предлагате да суспендира за пореден път конституцията и да не изпълни ангажимента към своите избиратели, да се изтеглят, оттеглят, предоговарят и предлагат различни текстове от тези, които са давали като обещание на избирателите си, попита политикът./Новините БГ

Свързани статии