Десант! Русия отваря втори фронт в Бесарабия

Русия се готви да отвори втори фронт, този път с десант на войски през Бесарабия. Това заяви украинският военен експерт Олег Жданов пред „Радио НВ“.

По думите му най-голяма тревога в момента буди Одеса – много повече дори от западните райони на Украйна, където руските сили се опитаха да унищожат инфраструктурата. Причината е, че руснаците не спират да се опитват да отворят втори фронт. За целта те трябва да осъществят десант на войски, за да укрепят максимално силите си в Приднестровието. Затова експертът очаква обстрелът на Одеса да бъде засилен в следващите дни.

Жданов уточнява, че няма предвид десант в самата Одеса, тъй като там руснаците ще претърпят огромни загуби, а в Бесарабия, която те се опитват да откъснат от континентална Украйна, като разрушат комуникационните линии, а именно моста през град Лиман в Донецка област.

Именно с това експертът обяснява и ожесточените опити на руските сили да задържат Змийския остров – целта е те да го използват като трамплин за подпомагане на операциите на Черноморската си ескадра при бъдещия десант. Ако руснаците разположат системи за противовъздушна отбрана на Змийския остров, тогава те ще могат да прикрият ескадрилата от въздуха и да пробват да направят десант в Бесарабия, посочи той./Вестник Марица

Свързани статии