COVID-19: Лятото в Европа започва с ръст на броя на заразените

Лятото в Европа тази година започва с увеличаване на броя на заразените с COVID-19, предаде Франс прес.

От няколко седмици доста европейски страни регистрираха ускоряване на разпространението на коронавируса.

Предполага се, че тази тенденция се дължи на подварианти на варианта Омикрон.

Една от страните, в които броят на заразените расте, е Португалия, която регистрира увеличение на броя на новите случаи миналия месец, а този месец новите заразени достигнаха до близо 30 хиляди на ден в началото на този месец. Впоследствие броят на заразените започна да намалява.

Във Великобритания дневният брой на заразените доближи най-високите стойности от началото на пандемията.

Италия регистрира през уикенда 30 526 нови случая на заразяване за 24 часа. На седемдневна база бе регистрирано увеличение на броя на заразените от 63,4 процента, стана ясно от доклад на италианското здравно министерство.

В Германия броят на заразените също расте.

Франция не прави изключение от общата европейска тенденция, като от десетина дни разпространението на вируса се е ускорило. Средният дневен брой на заразените на седемдневна база е над 44 хиляди.

В България новите случаи на коронавирус отбелязаха спад като абсолютно число, но се увеличиха като процент. 310 са новозаразените за 21 юни, като те бележат спад от 71 на дневна база, след като ден по-рано регистрираните случаи бяха 381.

36,58 е 14-дневната заболеваемост на 100 000 души спрямо 34,51 при вчерашния отчет у нас. 21,99 е 7-дневната заболеваемост на 100 000 души спрямо 19,9 при вчерашния отчет. 3 души средно на ден са починали за последните 7 дни./Вести БГ

Свързани статии