„Булгаргаз“ иска над 50% по-скъп газ за август

Природният газ да поскъпне с 54 на сто и през август да се продава за близо 287 лева без такси и налози. Такова искане внесла „Булгаргаз“ в КЕВР.

Заявлението на газовата компания е от края на миналата седмица, но е качено със закъснение на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Комисията е без председател след решение на Конституционния съд. При това положение остава не ясно дали ще бъде възможно и как ще стане гласуването на цените на газа за месец август.

„Булгаргаз“ обясняват, че поскъпването е съобразено както с международните пазари, така и с цените, по които дружеството закупува и предоставя природен газ от външни източници.

Като част от мотивите за поскъпването, от „Булгаргаз“ посочват още, че се наложило да сключат нов договор с Азербайджан за доставка на газ. Това е станало след официално получена информация, че българо-гръцката газова връзка няма да заработи през юли. Договорът е сключен за месеците юли, август и септември и вместо до Комотини, суровината ще бъде получавана в Неа Месемврия.

Това ще наложи държавната компания да заплаща освен количествата газ, но и разходите за доставката им./Dariknews.bg

Свързани статии