БСП върна третия мандат на президента неизпълнен

„БСП за България“ върна на президента Румен Радев неизпълнен последния, трети мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящето 47-мо Народно събрание.

От БСП на „Дондуков“ 2 точно в 10:00 ч. бяха лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова, председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.

„През тези дни парламентарната група положи всички възможни усилия в рамките на 47-ия парламент да бъде съставено правителство. Съставихме управленска и законодателна програма, която представихме на четирите партии – потенциални коалиционни партньори, като за съжаление в последния момент ИТН оттегли подкрепата от законодателната програма. БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател и връщаме мандата, като неизпълнен“, посочи при връчванета на мандата в началото Свиленски.

Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство, управляващата коалиция завещава на служебния кабинет хаос в енергетиката. Това заяви президентът Румен Радев след като „БСП за България“ върна неизпълнен третия и последен мандат.

„Кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и на социалните системи, е най-тежкото наследство на това правителство“, каза Радев.

„Ние положихме всички усилия да решим проблема с КЕВР. Дори предложихме на трите партии, с които преговаряхме, да удължим срока на работа на парламента, за да може легитимно да бъде избран председател на КЕВР. Напълно си даваме сметка каква тежест е КЕВР да не работи в предстоящите тежки месеци“, заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова и попита президента дали има намерение да удължи работата на парламента, за да се реши този проблем.

„Призовавам Народното събрание да намери решение на този изключително важен казус до края на тази седмица“, отговори й Румен Радев.

На срещата президентът пожела на онези политици, които „милеят за бъдещето на България“ успех на предстоящите парламентарни избори.

Вчера по решение на Националния съвет на БСП от левицата предложиха в седмичната програма на парламента да бъде включена законодателната и управленска програма за следващите шест месеца, за да се разбере дали тя ще намери необходимата подкрепа. Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви, че ако програмата събере подкрепата на 121 депутати, за премиер ще бъде номиниран вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев и ще бъде направен опит за правителство, а ако няма подкрепа в пленарна зала, БСП ще върне мандата. С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Има такъв народ“ (ИТН) и “Възраждане“ проекторешението за законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца беше отхвърлено от дневния ред на парламента.

Програмата беше разработена в последните седмици от БСП, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ (ДБ), а при преговорите за ново правителство в нея са включени и предложения на ИТН. Заради изтеклия запис от заседание на парламентарната група на ДБ миналия петък (22 юли) лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че партията му се оттегля от преговорите и няма да подкрепи правителство с третия мандат.

Според конституцията, когато не се постигне съгласие за образуване на правителство и при третия мандат, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори. Основният закон казва още, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Според Изборния кодекс изборите за Народно събрание се насрочват от президента не по-късно от 60 дни преди изборния ден./Dariknews.bg

Свързани статии