БСП спира преговорите с „Продължаваме промяната“, не иска Петков за премиер

„Стопираме преговорите с ПП, искаме да предложат друг премиер“. Това каза пред журналисти вицепремиерът Корнелия Нинова след решението на Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати от България.

По думите ѝ решението да бъдат изгонени 70 дипломати е безпрецедентно в българската история и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. „За нас то е абсолютно неприемливо. Това решение е взето абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков. Всеки, който твърди, че има решение на Министерски съвет, като вицепрезидента Йотова, да го докаже и да извади такова решение, „, подчерта Нинова.

Тя заяви, че членовете на Министерски съвет от БСП категорично отричат да е взимано и обсъждано такова решение.

„Ще се върнем на масата за разговори, ако ПП предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорността за това си поведение досега“, категорична е тя.

„Искаме закрито заседание на НС и изслушване на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент, може би единствено на г-н Петков“, добави Нинова.

„Обръщаме се към президента – да свика спешно КСНС. Изказването му от сутринта е изключително тревожно. Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е наред в държавата. По публичната информация, която четем, тъй като не сме виждали този доклад, се касае за шпионаж, засягащ националната сигурност“, посочи вицепремиерът.

Нинова подчерта, че за пореден път премиерът Кирил Петков взима еднолични решения по въпроси, „сериозно засягащи националната политика“.

„Досега проявявахме толерантност и разбиране в името на общата цел, която си бяхме поставили да променим България“./DarikNews

Снимка: БГНЕС

Свързани статии