Британското разузнаване гръмна с новина за Путин и военния му министър Шойгу

Британското министерството на отбраната твърди, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е бил отстранен от поста и сега оперативното командване в Украйна директно контактува с президента Владимир Путин, предава БНР.

В редовната дневна сводка на британското разузнаване се казва, че отстраняването на Шойгу се дължи на „проблемите, които Русия изпитва в Украйна“. Разузнаването разполага с информация, че генералът редовно е „обект на присмех“ от офицерите и войниците за „неефективното и неадекватно ръководство“, откакто напредъкът на Русия в Украйна бе възпрян.

Преди да стане министър на отбраната на страната, Шойгу е прекарал дълго време в строителството и в министерството за справяне с кризисни ситуации, информират още от британското министерство на отбраната и допълват, че вероятно той „отдавна страда с опитите да подобри репутацията си на човек, който няма необходимия военен опит“.

Още преди няколко дни стана ясно, че командирите на руски военни групировки в Украйна вероятно докладват директно на руския президент Владимир Путин. Това бе посочено в  доклад на Американския институт за изследване на войната (ISW). По този начин тези командири заобикалят руското министерство на отбраната и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов в командната система. Освен това още тогава  ISW предполагаше, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е загубил доверието на Путин след началната фаза на пълномащабно нахлуване в Украйна, което се провали, въпреки уверенията на Шойгу за бърза победа.

„Източници твърдят, че сега Путин заобикаля Шойгу и взаимодейства директно с командващия Централния военен окръг Александър Лапин, който ръководи групата войски „Централен“ в Украйна, и командващия руските въздушно-космически сили Сергей Суровикин, който командва група войски „Юг“, се казва в съобщението./БЛИЦ

Свързани статии