Бранимир Ботев за кризите в страната: Видим е управленският недоимък! Хората искат Борисов да е премиер сега

Председателят на Европейската лига за икономическо развитие за Балканите и бивш зам.-министър на туризма Бранимир Ботев с разтърсващи разкрития за бъдещето на региона и България заради войната в Украйна.

Това, което беше злободневието вчера на деня, абсурдно е символът на демокрацията в една страна, символът на нейната конституционност и народовластие да бъде орешетен, коментира той по повод поставените решетки на НС.

Няма да се учудя, ако променят и слогана на парламента на „Страх лозе пази“.

Трудно можем да обясним на хора, които не познават българските реалности, защо трябва да бъдат охранявани у нас българските политици и българското НС. Това не се е случвало и при превратите, заяви Ботев.

Толкова бяха големи анонсите и очакванията от ПП, че хората се надяваха да видят реална промяна, извършена от хора-носители на новото. Но се сблъскахме с толкова неща – назначения на роднини, сериозна непрозрачност още на третата седмица, хаотични действия, управленски недоимък, слаб административен капацитет, посочи Ботев.

Премиерът има 17 съветници, защо не ги разпредели всеки да отговаря за една конкретна сфера и да ги събира всяка седмица, за да разбере какво трябва да се решава спешно, попита Бранимир Ботев.

Ставаме все по-камертонна политика, отсече той.

Ние мерим и кой е желаният министър-председател в тази критична ситуация. Кирил Петков е на трета позиция, Борисов е на първо място, отсече той.

Публичният пиар на правителството и на кабинета страда от много дефекти, това рефлектира изцяло върху авторитета и имиджа на министър-председателя, заяви Ботев.

На въпрос за танкерите от САЩ с втечнен газ, той обясни, че тези танкери били отказани от Китай, те били в открито море и е било по-икономически ефективно да бъдат препродадени. Дотук това е добра възможност бързо да се реагира на търговска ситуация.

По думите му не е възможно газът да е 4 пъти по-евтин от този, идващ от Газпром в Русия.

Тези танкери няма къде да бъдат разтоварени – ние нямаме LNG терминал. Опциите са две – да бъдат разтоварени в Гърция и Турция. Но в Гърция терминалът е със запълнени капацитети. Танкерите трябва да бъдат пренасочени към Турция. Тя има плаващ терминал – едно от най-съвременните устройства. Но в Турция има законодателство, според което не транзитира. Те ще кажат: Айде продайте ни тази газ, а ние ще ви продадем обратно количеството.

Втората част от операцията, която не се коментира, аз смятам, че госпожица Бориславова не трябваше да коментира това, смята Ботев.

Очевидно е, че има интерес, в момента, в който дойде в Турция, те ще кажат, че трябва да им го продадем, отсече той.

Ако видим, че нашите управляващи имат решение на този въпрос, ще кажем браво, че реагират спонтанно на създалата се ситуация. Такава ситуация не може да се повтори и потрети, това е еднократна операция, заяви Бранимир Ботев.

За да може да се осигурява необходимото количество газ за Европа- 1/5 се осигурява от втечнен газ, при най-добри капацитетни възможности, остават едни 50%, където трябва да се получават енергоносители по тръби, заяви Ботев.

В момента трябва да имаме засилване на стратегически отрасли – селското стопанство. Трябва да се освободят хорат от село да могат да си продават свободно продукцията. Всеки ще произвежда за себе си и за съседите си. Ще получават пари и това ще е амортисьор по отношение на вноса, заяви анализаторът.

По думите му, премиерът има основание да говори за причини за инфлацията отвън, но у нас е 3 пъти по-висока и това е заради несправянето у нас.

С параметодически хватки, да вадиш от потребителската кошница продукти, може да променяш показателите.

Но човек трябва да се разходи по магазините и да види каква е цената на живота. А липсата на реални антиинфлационни мерки, защото единствената мярка беше 60/40, още повече задълбочава проблема, отсече Ботев.

Очевидно има проблеми в коалицията, но опозицията не иска да седне на този горещ стол, защото е са наясно, че идват още по-сериозни проблеми, посочи той.

Борисов е узрял очевидно за това, че не трябва да се презентира като министър-председател, но едно правителство на експертите е желано за българите сега. Наесен ще има още по-големи трусове. Аз не очаквам войната да свърши, но тя е и икономическа, освен политическа. Тя е продоволствена, заяви гостът в студиото на ПИК TV.

Нека се ползват от властта анализите на БНБ и на външните финансови институции, посъветва той./ПИК

Свързани статии