Бойко Борисов: Правителството има пълната ни подкрепа за оттеглянето на руските дипломати (НА ЖИВО)

„Ние с две ръце подкрепяме член 11 за съответствието на бройките на дипломатите и прекомерното присъствие на не само руски дипломати, но и обслужващ персонал“.  Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в специално изявление тази сутрин.

Ето какво още каза той:

„Това трябваше да се случи по друг начин разбира се, трябваше външния министър, заедно с премиера да слязат пред вас и да го обявят като решение на базата на доклад на службите, а ако няма, да поемат политическа отговорност, това е също възможно и да кажат: „Искаме да  приведем в съответствие и реципрочност“, има си думи в дипломацията, които ясно казват как става. Да запознаят президента, да дойдат в парламента и ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти.

Но това е минало. Днес ние трябва да избираме дали да подкрепим тези действия на правителството. Трябва да избираме пред една аматьорска, дилетантска позиция да отсеем зърното от плявата. И понеже аз и партията, която ме е избрала за лидер, сме горди хора, тук, пред знамето на Украйна, казах, че докато не свърши тази война всички действия на правителството ще бъдат подкрепени.

Аз винаги съм казвал, че гласът на народа  е глас Божи. Българският народ избра Кирил Петков за премиер и това правителство. Хубаво, лошо – посоката, действията за оттегляне или привеждане в съотвествие на нашите и техните дипломати, трябва да бъдат продължени. Никаква крачка назад не трябва да прави правителството. Има пълната ни подкрепа, защото това би значело капитулация, това би значело отказ от суверенитет. А ние не трябва да го правим. Войната в Украйна трябва да спре и дотогава, макар и аматьорски, дилетантски, абсолютно непрофесионални действия, трябва да бъдат подкрепени, за да стигнем до края.

Има толкова детайли, но ако ние не влезем в детайлите, ще излезе, че едва ли не, сме против правителството, в полза на Русия. Ние ясно сме казали, че докато трае войната тези, които спекулират, че едно време сме водели балансирана политика – такава водеше и Америка, и Европа.

Сега има война. Ние сме на страната на Украйна, на евроатлантическия свят. Нещата са черни и бели. Ако влезем в детайлите и ако поставим, ще излезе, че не сме от тази страна на чертата, а ние сме. Затова, абстрахирам се от имена – могат всякакви епитети да им сложим – ние подкрепяме действията на българското правителство, защото са избрани от народа. Щяхме да го направим по друг начин, без да скъсаме дипломатически отношения. Но това е избрал народът и ние го подкрепяме“, категоричен бе Борисов.

 

Свързани статии