Бившата румънска зам.-министърка Елена Удря остава в ареста

Бившата румънска зам.-министърка Елена Удря остава в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража“, реши съдът по искане на Окръжна прокуратура – Благоевград.

Обявената за издирване с Европейска заповед за арест Удря бе задържана на ГКПП Кулата в четвъртък вечерта от граничните власти. Тя се издирва за изпълнение на наложеното й наказание от 6 години „лишаване от свобода“ за корупционно престъпление, извършено в качеството й на министър на туризма на Румъния в периода 2010 – 2011 г.

Съдът прие доводите на прокуратурата за наличие на реална опасност лицето да се укрие, с което да препятства производството по разглеждане на Европейската заповед за арест. Вчера съдебното заседание бе отложено поради липсата на преводач от румънски.

Определението на съда подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд. Адвокатът на задържаната Албина Анева obqwi, че ще обжалва в установения по закон 3-дневен срок.

Крайната цел е Елена Удря да бъде екстрадирана в родината й. Предаването й на румънската страна трябва да се случи не по-късно от 10 дни след влизането в сила на съдебно решение./DarikNews

Снимка: БТА

Свързани статии