Без консенсус: Депутатите не могат да изберат председател на парламента

Депутатите не успяха да изберат председател на Народното събрание след два опита. Четирима бяха кандидатите – Росен Желязков, номиниран от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев – „Продължаваме промяната“, Кристиан Вигенин – БСП и Петър Петров – „Възраждане“. На втория опит, след 15-минутна почивка, депутатите гласуваха на балотаж кандидатите с най-много гласове – Желязков и Минчев, но отново не се стигна до избор. Това е безпрецедентна ситуация в съвременната българска история и на практика се стига до блокаж на работата на парламента.

Стигна се до трети опит и втора процедура. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев припомни, че изборът на Никола Минчев в предишния парламент е дошъл след подкрепата на четири партии, след тежки коалиционни преговори по общи политики. „Ние не седим по дивани и сараи да преговаряме“, посочи той. Йордан Цонев от ДПС обаче му опонира, че мнозинство се създава едва след избор на председател.

Въпреки че първоначално не бяха издигнали кандидат, от ДПС номинираха Йордан Цонев шефското място на парламентарната трибуна във втората процедура.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи формално да се гласуват отново правилата за избор, тъй като са в нова процедура, което беше одобрено единодушно в пленарната зала.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова внесе проект за решение за правилата за избор на председател. Депутатите решиха да гласуват по азбучен ред на номинациите за председател.

Атанасова заяви, че в традициите на парламентарната демокрация партията, спечелила изборите, излъчва председател на парламента. Това е неписано правило, но в част от духа на парламентарната практика – повод за смирение и диалогичност на политическото представителство, заяви Атанасова, но уточни, че това става с уважение към останалите кандидатури.

„Всички, чувайки номинацията на Росен Желязков, заявиха, че е много добра, юрист, опитен администратор и диалогичен“, заяви Атанасова и посочи, че той е човек, който може да търси консенсус.

Парламентарната група на „Възраждане“ номинира адвокат Петър Петров. Кандидатурата беше представена от депутата Цончо Ганев. Дневният ред не е изпращане на оръжия на Украйна, а за решаване на проблемите на българските граждани. Именно затова трябва председател от опозицията, за да не бъде ограничаван гласа на „Възраждане“. Единствено това ще вкарвате в дневния ред на НС – оръжие, може и батальон да искате да вкарате. На дневен ред са икономическите проблеми на гражданите“, посочи депутатът от „Възраждане“.

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров отново номинира Никола Минчев, като акцентираха освен юридическия му професионализъм, но Гюров изтъкна, че това е човек, който подхожда с разбиране както към съмишленици, така и опоненти, което е доказал и в 47-то Народно събрание.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък представи кандидатурата на Кристиан Вигенин, който има опит като заместник-председател на НС и сега експертизата му може да помогне в един силно фрагментиран парламент. Той беше ментор на колегите от ПП, които влязоха за пръв път в зала, и се уповаваха на него, заяви Нинова.

От ДПС заявиха, че ще спазят парламентарната традиция да подкрепят кандидата на най-голямата парламентарна сила – в случая ГЕРБ-СДС. И апелираха бъдещият председател да забрави от кого е избран, да е наистина пръв сред равни и да спазва Конституцията, законите и правилника на НС.

Депутатите гласуваха първо кандидатурата на Кристиан Вигенин. От общо 239 гласа, гласувате „за“ бяха 27, 181 бяха „въздържали се“, против бяха 31.

След това народните представители подложиха на гласуване Никола Минчев, номинацията на „Продължаваме промяната“. За бяха 74, 135 бяха „въздържали се“.

Петър Петров, номинацията на „Възраждане“, спечели 27 гласа „за“, 118 „въздържали се“ и 94 гласа „против“.

Накрая остана номинацията на ГЕРБ-СДС – Росен Желязков. „За“ бяха 103 гласа, 51 „въздържали“ се и 84 „против“. Така депутатите не успяха да изберат председател.

По този начин депутатите не успяха да изберат от първия път председател на парламента. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС предложи 15-минутна почивка, както и прегласуване на двамата кандидати с най-много гласове.

След почивката при прегласуването Никола Минчев и Росен Желязков отново не успяха да събере достатъчно гласове./DarikNews

Свързани статии