България обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Двама руски дипломати вече са обявени чрез нота за „персона нон грата“. Това заяви пред журналисти министърът на външните работи Теодора Генчовска.

На въпрос знаят ли се имената им, Генчовска отговори утвърдително.

По думите ѝ те трябва да напуснат страната до 48 часа.

„Нямам информация за какъв шпионаж става въпрос. Имам писмо от главния прокурор и ДАНС, няма изброените доказателства какъв тип шпионаж са извършвали“, добави Генчовска.

„Външното ни министерството е привикало посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Преди минути нотите са връчени на дипломат от посолството на Руската федерация. С първата нота се казва, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. Те имат 48 часа, за да напуснат страната. А с втората нота, че МВнР остро протестира публикации на посолството на руската федерация в информационното пространство в последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници“, заяви на брифинг директорът на дирекция „Пресцентър'“ на Mинистерството на външните работи Митко Димитров.

Източник: DarikNews
Снимка: МВнР

Свързани статии