Анести Тимчев: Чакаме становището на АОП за поръчката за почистване на Марица/ВИДЕО/

„Специализирана техника ще чисти коритото на река Марица, като изкоренява дървета, без да изнася наноси. Почистването ще се прави само в урбанизираната територия на Пловдив, под стриктен контрол“. Това заяви заместник-кметът по екология на община Пловдив Анести Тимчев, в отговор на журналистически въпроси за обявената от общината обществена поръчка за почистването на реката.

Вчера община Пловдив обяви обществена поръчка с пряко договаряне за почистването на коритото на Марица, като директно възлага дейностите на фирма ПИМК. Поръчката е на обща стойност 1,5 млн. лева. Тя е обявена, след като на 30 септември кметът Здравко Димитров е обявил частично бедствено положение заради опасността при дъжд реката да наводни града и спешната необходимост растителността в нея да бъде почистена.

Според Тимчев, при сегашното състояние на Марица, при валежи от 30 л/кв. м и множеството язовири наоколо, Пловдив може да бъде залят от 6-метрова вълна. Около течението на реката са и помпите на ВиК и при евентуално наводнение градът може да остане без питейна вода.

Той посочи също, че корекция на стените по бреговете, течението на реката и дигите няма да се прави и допълни, че тежката техника на ПИМК ще изскубва дърветата от корен.

„Всяка година през есента ние хвърляме по 250-300 хиляди лева, за да подстригваме речната растителност, но до пролетта тя отново излиза“, коментира Тимчев и поясни, че засега само е обявена обществена поръчка за почистването на реката в урбанизираната територия, но се прави и проектиране за целите регулационни граници. Работата ще се върши под пълен контрол на РИОСВ, МОСВ и Басейнова дирекция.

Зам.-кметът Тимчев допълни, че до 20-тина дни се чака становището на Агенцията за обществени поръчки и при положителен отговор ще се подпише договор с фирмата-изпълнител и ще започне почистването на коритото на Марица.

Свързани статии