71 заявления са подадени за подпомагане заради наводнени земеделски площи по поречието на река Стряма

„447,7 декара са засегнатите земеделски площи след наводнението по поречието на река Стряма в началото на септември“, съобщи пред журналисти в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. „71 заявления са подадени за подпомагане, от които 7 са за загинали животни. Той уточни, че тези заявления са по отношение на служба „Земеделие“. Другите инструменти за подпомагане са по отношение на описите на кметовете, които са свързани с Междуведомствената комисия по бедствия и аварии“, допълни Гечев.

Министърът участва в конференция за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето”, която се проведе днес под тепетата.

Гечев посочи, че на Съвета на Европа по земеделие, на който е присъствал, е станало ясно, че т.нар. „украинска“ помощ ще бъде удължена и през следващата година. „Все още не е ясно дали ще е до средата или цялата година“, каза още той.

Гечев припомни, че вчера земеделските производители са получили основния пакет средства по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2022 г.

„Платили сме базовите цифри, обработват се данните и след като минат проверките до края на годината ще има още едно изплащане, допълни той. По данни на министерството по тази програма са подадени 37 500 заявления. Чака се още една помощ от 5 процента по програмата за развитие на селските райони, която е с бюджет по отношение на земеделието около 50 млн. лева“, допълни земеделският министър.

„Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взима постоянно проби при вноса на украинското зърно. Има проба, която е негативна, взети са мерки и допълнителната проба е отрицателна“, обясни  още министърът. Според него БАБХ няма лаборатории за изследването на половината компоненти и затова  проби се изпращат и в частни лаборатории, като чакането на резултатите води до забавяне.

„За ГМО и тежки метали пробите са отрицателни, но остатъчни пестициди трудно могат да се хванат за реколта от миналата година“, добави Гечев./dcnews.bg 

Свързани статии