Акад. Денков в Пловдив: Образователната система може да приеме без проблем до 20 000 деца от Украйна

МОН предвижда да увеличи приема на украински студенти, а също и на бесарабски българи във висшите училища в Българпия. Това заяви пред журналисти в Пловдив министърът на образованието акад. Николай Денков.

По думите му обсъжда се квотата за университетите да бъде около 1000 души и допълни, че у нас и в момента съществува режим, при който българи с етнически произход от 7 държави, включително и Украйна се приемат в университетите.

Според Денков досега у нас от Украйна са пистигнали 11 300 деца и младежи под 18 години. Министърът посочи, че някои част от бежанците, дошли в България, все още не са взели решение дали ще останат у нас, ще се върнат в Украйна или ще отпътуват за други държави. Според него българската образователна система има възможност да се включат до 20 000 деца и младежи от Украйна без проблем, ако дойдат повече, ще се направи допълнителна организация. „Подготвяме се за варианти до 100 000 младежи и деца“, каза той.

„Много зависи от това, колко ще продължат военните действия в Украйна. Но ако продължи по-дълго, ще има хора, които ще търсят реализация в България и те ще подадат молба децата им да бъдат записани у нас. В момента има неделни занимания по български език поне в София и Варна. Тези, които влязат в нашата училищна система също ще имат часове по български език за чужденци, има осигурено финансиране за това“, посочи иминистърът.

Подготвят се документи за получаване на финансиране от ЕС за тези дейности, така че сега да ползваме средства от бюджета, а те да бъдат възстановени по-късно от общ европейски фонд за страните, които приемат бежанци.

Според Денков здравното министерство трбява да реши кога ще отпаднат тестовете за COVID-19 в училищата. Министърът е изпратил писмо, в което обяснява, че ситуацията е спокойна и процентът карантинирани учители и ученици е сравнително нисък. От МЗ обаче имали притеснения заради задържането през последната седмица на процента болни и карантинирани. „Решението ще бъде тяхно“, подчерта министърът.

В Пловдив министър Денков откри нов STEM център в Професионалната гимназия по хранителни технологии. Центърът е на стойност 340 000 лв., от които 40 000 е съфинансиране от самата гимназия, съобщи директорът инж. Людмила Ганчева.

По-рано днес той проведе среща с ректорите на шестте висши училища в Пловдив. На срещата е било обсъждано обединяването на ВУЗ-овете, което за Пловдив на този етап не се предвижда.

Министърът посети и един от най-новите институти – „Плантасист“, който е финансиран и от европейската комисия, и от националния бюджет.

Източник: dcnews.bg

Свързани статии