55 горски пожара избухнаха за месец

По информация на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) от началото на юли до момента са регистрирани 55 горски пожара.

Това съобщиха от Министерството на земеделието.

Пламъците са засегнали обща площ от 4586 дка горска територия, от които 1252 иглолистни и 2589 широколистни гори, 102 дка смесени насаждения, 143 дка треви и незалесени горски площи.

1377 дка са пораженията само от последния пожар над село Калугерово.

Агенцията сигнализира министъра на земеделието д-р Иван Иванов за повишената опасност от пожари, като сред водещите причини за възникването им посочва косенето на ливади, което е и причина за издаването на забраната за тези дейности в следващите дни.

Прогнозата е запазване на високите температури и тенденцията за трайно засушаване, поради което е наложително да се предприемат мерки за намаляване на опасността от възникване на горски пожари.

С цел опазване на земеделските и горски територии по-рано днес министърът на земеделието издаде Заповед за забрана за косене на тревата, машинно почистване (мулчиране), включително и почистване на храсти за две седмици от 25 юли до 07 август.

Министерство на земеделието и Изпълнителна агенция по горите отправят апел към всички граждани да бъдат с повишено внимание и да спазват противопожарните правила при пребиваване в горските територии, както и в непосредствена близост до тях./Вестник Телеграф

Свързани статии