130 хотела чакат 6 милиона лева заради бежанците от Украйна

Около 130 хотела в цяла България са подали искания за разплащане на 40-те лева храноден за настаняване на украински бежанци. Общата сума е за над 6 милиона лева, които би трябвало да се изплатят в следващите десет дни. Това каза в Пловдив председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. Той обясни, че днес е последния срок, в който хотелиерите могат да подават заявления, а до 15-число парите трябва да са по сметките им.

„В разговорите, които съм провел с хотелиерите, става ясно, че сумата от 40 лева ги устройва. Особено сега, когато температурите се покачват и не е нужно отопление на стаите. Ако са настанени трима души в едно помещение, това е храноден от 120 лева“, пресметна Илин Димитров.

Той бе в Пловдив за кръгла маса на тема „Кризата в туризма“. Ако не бяха започнати военните действия в Украйна, предстоящият сезон щеше да бъде чудесен. Лято 2022 ще е по-добро от миналото, но все още далеч от нивата на предпандемичната 2019 година, коментира още Димитров.

Руските туристи от години не са фактор по Черноморието и тяхната бройка се измерва в десетки хиляди. Проблем обаче ще е липсата на украинските, молдовските и беларуските туристи.

Източник и снимка: Марица

Свързани статии