Звучен шамар от народа – едва 34% гласуваха на балотажа

Политиците, включително и тези с най-високи рейтинг и одобрение като Румен Радев, получиха звучен шамар от народа вчера, след като вторият тур на президентския вот отбеляза антирекорд за активност. Близо 200 000 пловдивчани, или две трети от общо 301 978 избиратели, загърбиха балотажа и предпочетоха разходка в слънчевия и топъл почивен ден.

С под 35% активност (според екзитпола към 20 часа снощи) тези избори удариха дъното по слаб интерес към гласуването. Предишният подобен случай е през 2006 г., когато на балотажа бюлетини пускат 41,21% от хората с право на глас. Тогава политолозите обясняват ниската активност с липсата на интрига, защото Георги Първанов бие с огромна разлика Волен Сидеров.

Спадът в активността е трайна тенденция и се задълбочава с годините. Той говори за апатия и недоверие в политическата класа и институциите у нас. През 1991 г. на първите президентски избори гласуват над 5,2 млн. българи, което прави рекордна активност от 75,90%.

Тогава Желю Желев печели балотажа срещу Румен Воденичаров. 4,2 млн., или 61,67%, гласуват на балотажа през 1996 г., когато Петър Стоянов става първият пловдивчанин, президент на България. Преди това той е спечелил убедително предварителните избори, които трябва да посочат кой да е кандидатът на десницата. В следващите години активността постоянно се свива, за да се стигне до най-ниската представителност на българско управление, излъчено след вота на 14 ноември. Така дори да бъде съставено правителство с участието на 4 партии в 47-ото НС, то ще има подкрепата на не повече от 1,2 млн. българи, което прави едва 17,5% от хората с право на глас. /Вестник Марица

Свързани статии