Зимните вируси се завръщат

Бронхиолит, ринофарингит – познатата ни хрема, ангина, гастроентерит, а скоро и грип – сезонните вируси, за които забравихме заради COVID-19, се завръщат със студеното време, предаде АФП.

Всички го забелязват в ежедневието – на работа или в училище – симптоми като кашлица, главоболие, запушен нос са все по-чести, без да са предизвикани от COVID-19.

Във Франция „честотата на острите респираторни възпаления (температура и дихателни симптоми) в кабинетите на общопрактикуващите лекари се увеличават от септември“, по данни на медицинските власти.

Това може да се обясни с циркулирането на други дихателни вируси, различни от предизвикващия COVID-19 SARS-CoV-2, пише в новия бюлетин на медицинската практика „Сантинел“.

Завръщането на сезонните вируси е логично в началото на есента. Но то е в контекста на COVID-19. Миналата година заради затварянето и строгите санитарни мерки тези вируси циркулираха по-малко от обичайното.

„Много е възможно имунитетът на населението да е намалял“

Като последствие:“Много е възможно имунитетът на населението да е намалял“, обяснява епидемиоложката Сибил Бернар-Стоклен във видеоклип, разпространяван от френската агенция „Обществено здравеопазване“.

„Заради това намаляване на колективния имунитет към тези вируси е възможно епидемиите тази година да са по-силни“. Тя дава за пример бронхиолита и грипа.

За да бъдат избегнати, специалистите препоръчват да не забравяме предпазните жестове, дори да отслабне епидемията от COVID-19.

„Има някакво отпускане, много хора вече се отказват от това“, каза пред АФП д-р Фабиен Кошер, президентка на Френската асоциация по амбулаторна педиатрия. „Трябва да помним основните предпазни мерки, като строгата хигиена на ръцете. Това е типично за гастроентеричните висуси – те предизвикват болести на мръсните ръце“.

„Ежедневните жестове – миенето на ръцете, носенето на маска, особено в затворено помещение, редовното проветряване на домовете, оставането в къщи, когато човек е болен, са много ефикасни срещу тези вируси“, казва Сибил Бернар-Стойклен. Освен леките настинки се задава и доста по-опасен противник – грипът, чийто сезон започва обикновено през ноември-декември.

Здравните власти затова препоръчват настоятелно ваксинация за хората от рискови групи (възрастни и с крехко здраве), които са и най-застрашени от тежка форма на COVID-19./Вести БГ

Свързани статии