Здравният министър: Три варианта кога ще имаме колективен имунитет

В края на лятото страната ни ще има колективен имунитет. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на здравните власти във връзка с актуалната противоепидемична обстановка в страната. По думите му това е песимистичната прогноза.

Здравният министър посочи, че през април страната ни ще получи над 324 хиляди дози ваксини, като това ще позволи да се правят по 20 хиляди дози на ден от ваксината на Pfizer, пресметна Ангелов. Той добави, че през последната седмица на април се очаква страната да получи първата голяма доставка от договорените извънредни количества дози – 138 060 дози. През май ще се очаква да пристгнат 1 милион 505 хиляди дози, което ще позволи да се правят по 50 хиляди дози от ваксината на Pfizer на ден при добра организация. През юни ще получи страната ни 1 милион 645 хиляди дози ,което ще позволи да се поставят по 55 хиляди дози на ден от Pfizer. На база очакваните количества ваксини, здравният министър направи и прогноза кога страната ни ще постигне колективен имуните.

„Тук мога да ви дам три сценария за постигането на колективен имунитет, като слагаме и броя на излекуваните българи. Първият сценарий е оптимистичен сцецарий за постигане на колективен имунитет в края на юни. Вторият сценарий е реалистичен -за постигане на колективен имунитет в края на юли и песимистичен сценарий постигане на колективен имунитет в края на август. Всичко зависи от организацията на ваксинационният процес и от кампанията, която ще провеждат колегите, които ще организират темпа на ваксинацията“, пресметна още здравният министър.

„Справяме се и с третата вълна на COVID-19. Мерките бяха навременни, пълноценни, дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За съжаление загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най голямата тежест, която носим като лекари. Ние лекарите не  помним излекуваните, а тези които сме загубили“, заяви още проф. Ангелов. Той посочи че, тенденцията за намаляване на хоспитализираните продължава. По думите му се очаква през следващите седмици тази тенденция да бъде още по-чувствителна в следствие на спада на заболеваемостта.

„Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните“, каза още той.

„Обърнахме тенденцията излекувани потвърдени“, каза още проф. Ангелов. По отношение на болничните легла отново се наблюдава тенденция на национално ниво за намаляване на тежките и леките случаи. В момента в страната общо 67% е заетостта на леглата.

По повод разформироването на щаба, здравният министър посочи, че е логично решението. Заповедта за разформироване на НОЩ е още от 26 февруари, подчерта Ангелов. Според него това е абсолютно логично решение, Той призовава политиците да не правят политика на гърба на здравеопазването. Логично е щабът да бъде раформирован в края на мандата, допълни той.

„Здравеопазването не може да бъде боксова круша на политици. Нека сме максимално нормални поне в тази сфера. Този щаб е логично да се разформирова в края на мандата, тъй като е над институционална структура която координира държавни органи. Тоест логично е следващият премиер, който и да е той съгласно неговите разбирания да създаде такъв консултативен орган. Нека не се търсят задни мисли зад това решение“, каза още здравният министър./Monitor.bg

Свързани статии