Започна се! Опашки за тестове за антитела се извиха в Пловдив

Опашки се извиха от сутринта пред лаборатории в Пловдив. Хората чакат ред да си направят тест за антитела, видя репортер на „Марица“. Причината – от днес и тестовете за антитела ще се ползват като зелен сертификат.

Пред лабораториите се чака поне половин час. „Бавно става. После се чака и резултата. Затова днес съм си взел почивен ден“, каза 35-годишният Иван, който няма направена ваксина, но е имал близка среща с вируса. Той чака пред лаборатория „Рамус“ и се надява да се сдобие със зелен сертификат до часове.

Подобна е ситуацията и пред много други лаборатории в града.

Документът ще удостоверява, че човек е не просто преболедувал, а и че има защита. Готовият сертификат ще бъде издаван, както от лабораториите, където е направено изследването, така и от здравната информационна система, от където се получават и документите за ваксинация и тестване.

Документът ще е валиден 90 дни и само в България. Ще се издава само при наличие на показател от поне 150 BAU на милилитър за антитела. С тази стойност, приета от Световната здравна организация, се изравняват стойностите на всички лаборатории.

Тестове, направени извън територията на България или в лаборатории, които все още не са свързани с информационната система на Министерство на здравеопазването, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на електронния документ./Вестник Марица

Свързани статии