Задържаха трима дългогодишни полицаи за рекет на пътя

Трима дългогодишни служители от полицейското управление в град Сливо поле са задържани за вземане на подкупи на пътя. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев в присъствието на наблюдаващия прокурор Радослав Градев и директора на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР старши комисар Стефчо Банков.

Служителите са Б.Г.Б. на 44 г., който е бил командир на отделение в група „Охранителна полиция“, Е.С.М. на 41 г. – младши автоконтрольор, и Н.Р.А. – на 41 г., също младши автоконтрольор. И тримата са с над 20 години стаж в системата. Първият е обвинен в извършването на 12 подкупа, вторият – на девет, а третият – на пет, уточни Георгиев.

Преди повече от шест месеца бил получен сигнал от граждани за престъпната дейност на полицаите. Служителите осъществявали контрол на пътя Русе – Силистра в участъка, обслужван от полицейското управление в Сливо поле. Графиците се правели от командира на отделението Б.Г.Б. Тримата избирали внимателно водачите, които извършвали нарушенията, и се държали с тях изключително нагло и провокативно. Рекета обикновено осъществявали нощно време, в празнични дни или при натоварено движение. Сумите, които искали от шофьорите, за да не бъдат санкционирани, обикновено били между 20 и 50 лева, но имало случаи и на подкупи от 800 лв. и 180-200 евро. В края на работната смяна прибирали по 100-150 лева, или, както се изразявали, докарвали си по две дневни надници.

В продължение на няколко месеца групата е наблюдавана. Двама от служителите са задържани на 6 януари вечерта на пътя при вземане на пореден подкуп от 30 лева. След това е арестуван и третият полицай. Те са задържани за срок от 72 часа, като се очаква Окръжната прокуратура да поиска да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Проверява се дали още служители са замесени в престъпната схема с изнудването на нарушители на пътя.

„Няма да допуснем такива служители в системата. Добри психолози са, но не са добри пазители на реда. Много добре са си подбирали жертвите. Избирали са хора, които нямат никаква възможност да им противодействат“, каза старши комисар Банков./Вестник Монитор

Свързани статии