Управителят на БНБ обясни какво ще се случи с цените и парите ни, когато влезем в Еврозоната

Банковата система е в много добра кондиция, независимо че годината беше турбулентна и сложна. Левът продължава да бъде една от стабилните политики. Това заяви в ефира на „Тази сутрин“ по bTV управителят на БНБ Димитър Радев.

,,Когато има несигурност, хората спестяват – депозитите се увеличават. Това означава, че хората са притеснени и спестяват. Няма много инвестиционни възможности, увеличиха се покупките на жилища. Но явно хората имат доверие в банковата система, щом държат парите си в банка“, сподели още той.

По думите му със сигурност ще има ръст на БВП, но по-важният въпрос според него е с колко, изтъквайки, че „България се нуждае от изпреварващ икономически растеж“.

Управителят на БНБ опроверга тезата, че България ще обеднее, когато стане член на Еврозоната.

Процесът на подготовка и членство в Еврозоната ще подсили процеса на увеличаване на доходите у нас, а няма да ги намали. Неслучайно синдикатите са едни от привърженицине на този процес. Технически сме готови да извършим огромната по обем работа. Политически остава да видим какво ще се случи, допълни Димитър Радев.

Той уточни, че цените у нас ще бъдат обявявани както в евро, така и в левове, и този процес ще започне половин година преди приемането ни в Еврозоната и ще продължи година след приемането ни.

Окончателният курс на еврото спрямо лева ще бъде определен отново шест месеца преди приемането ни, но смятам, че този въпрос е решен – курсът ще бъде 1.95583, какъвто е към момента.

На въпрос за санкциите по закона „Магнитски“ управителят на БНБ заяви, че този проблем „е бил удобно прехвърлен от политиците на банките, независимо че решенията му нямат юридическа стойност у нас“.

За ББР Радев отбеляза, че тя винаги е била обект на надзор.

Целта на този надзор е да осигури необходимото равнище на капиталова адекватност и ликвидност. По никакъв начин ББР не е рискова. От гледна точка на надзора отговаря на всички условия, така че тя не представлява проблем към момента. Вече за конкретното управление на кредитния портфейл на банката отговорност носят ръководството и акционерите ѝ, посочи управителят на централната банка./NOVINI.bg

Свързани статии