Свидетел на инцидента на „Струма“: Нямаше един метър спирачен път

Първото, което ми направи впечатление, въпреки че платното не беше сухо, защото валеше бе, че автобусът няма един метър спирачен път. Това навява на мисълта, че шофьорът не е натиснал спирачките.

Това заяви пред NOVA Васко Пиргов – един от първите хора, отишли на мястото на трагичната катастрофа на магистрала „Струма“, която отне живота на 45 души.

По думите му няма как шофьорът да е заспал. Пиргов смята така заради наличието на маркировка, която издава звук при досег с гумите.

„Оставям 10% възможност за техническа неизправност. Чух мнения, че е гръмнала бутилка за сгъстен въздух на спирачките, но изключвам и това като вариант“, добави Пиргов.

„Според мен автобусът е бил добре зареден с гориво и срязвайки предна лява гума, резервоарът е пробит, дизеловото гориво изтича. Дизелът е труднозапалим, но от тези искри, които са се получили, има нагряване. Получават се пари, навлизайки в купето, предполагам, че това е задушило или пък по някакъв начин е зашеметило пътниците. Вследствие на втория удар, когато спира автобусът, той се пали отпред“, каза още свидетелят.

Пиргов отчете и факта, че участъкът, в който се е случила трагедията, е с висока концентрация на пътни произшествия.

„Виражът е доста голям, денивелацията – също. Трябва да има знак за ограничение до 90 км, дори и 60 – до излизане на разклона за Старо село“, смята той.

Какви са причините за трагедията и има ли вина пътят за инцидента – темата коментираха отново пред NOVA пътният експерт и проектант инж. Владимир Жиянски, Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България и председателят на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ Николай Иванов.

„Най-вероятно ще се окаже, че причината за инцидента не е само една. Има комплекс от причини – от безхаберието не само от страна на нашата държава, а и от цялата обстановка що се касае до пътна безопасност, обучение на шофьори, изпити и всичко останало“, заяви Красимир Георгиев.

„Ако на мястото на инцидента имаше ясна правилно поставена и отговаряща на българските и европейските стандарти маркировка с насочващи стрелки най-вероятно водачът нямаше да се заблуди, че най-дясната лента продължава вдясно“, каза още той.

Според инж. Владимир Жиянски има два фактора, довели до трагедията.

„Единият е отсъствието на магистрално осветление. Това е национален проблем. Втората причина е т.нар. „еластична ограда“. Доказано е, че тя е вредна. Това е причината за трагедията в Своге. Тогава загинаха 20 души, а сега са 45. Причината е същата“, коментира той. Жиянски е категоричен, че трябва да бъде направен одит на цялата пътна мрежа.

„Трябва всички да си направим изводите как да не се стига до подобни инциденти. На първо място безопасността в инфраструктурата трябва да бъде изведена като основен приоритет. Освен това трябва да има планиране и финансиране. Пътното поддържане е основният фактор, касаещ безопасността“, посочи Николай Иванов.

Работата не разследващите екипи продължава и днес.

Ще бъде сформирана група от Регионалното министерство, която ще обследва състоянието на настилката, маркировката и знаците. Платното в посока Дупница остава затворено за всички преминаващи. Осигурен е обходен маршрут през Радомир.

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при пожар, възникнал в Дом за възрастни хора в село Рояк и на жертвите, загинали в тежка катастрофа с автобус на автомагистрала „Струма“.

В памет на загиналите националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина./Вести БГ

Свързани статии