Стефан Янев: Мерките са временни, не целят задължителна ваксинация

Служебният премиер Стефан Янев направи ретроспекция на изминалата тежка седмица, като написа откровен и много емоционален пост на страницата си във фейсбук. От вчера (21 октомври) вече са в сила новите противоепидемични мерки в страната, които бяха въведени заради усложнената ситуация с COVID-19 у нас. Те изискват представянето на зелен сертификат при посещения в определени обекти. По думите на премиера въведените мерки са временни и не целят задължителна ваксинация.

„Последните седмици бяха трудни, динамични и изпълнени с предизвикателства. Трябваше да търсим едновременно бързи и ефективни решения, както заради увеличаването на случаите на коронавирус у нас, така и заради шоковия скок на цената на електроенергията в контекста на общата негативна тенденция на европейския енергиен пазар. В тази връзка и с оглед на поетия от мен ангажимент за по-директна и открита комуникация, така че българското общество да е по-добре информирано за онова, което се случва и защо се случва, ще се опитам да направя ретроспекция на последната седмица“, посочва Янев.

Служебният премиер посочи, че новите мерки са най-добрият вариант да се избегне локдаун.

„Разбирайки добре общественото недоволство и осъзнавайки, че ще понесем критики, особено в разгара на политическа кампания, предложихме временни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Подчертавам отново, че сме наясно с политическите последици от тези непопулярни действия, но аз, както, уверен съм, и моите колеги, споделяме позицията, че гарантирането на политическото ни оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания да поставим под риск живота и здравето на българските граждани, нито можем да си позволим да дестабилизираме нашата здравна система. В ситуация на тежки кризи не очаквайте от мен да се поддам на популизъм, пренебрегвайки най-висшата ценност – човешкият живот, и поставяйки под риск жизнеността на социално-икономическата ни система. В този смисъл, макар и непопулярни, смятам, че мерките са най-добрият вариант за справяне със създалата се ситуация, без да се стига до налагане на нов локдаун“, допълва още той.

Мерките категорично са временни, не целят задължителна ваксинация, увери още веднъж министър-председателят.

„Отново искам да подчертая, че тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна за населението. Дълбоко вярвам в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за собственото си здраве. Вярвам обаче, че и всеки, респективно, трябва да може да носи и отговорност за тези решения. В този контекст и сертификатите важат както за ваксинирани, така и за преболедували граждани, и за такива, които имат негативен тест. Отново акцентирам, че мерките категорично са временни и ще бъдат отменени в момента, в който ситуацията се нормализира“, допълни Стефан Янев./Dariknews.bg

Свързани статии