Стартираха преговорите за съставяне на кабинет

„Продължаваме промяната“ вече стартира серия от разговори за съставяне на коалиционно правителство. На масата на преговори за поканени „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България”.

Във вторник разговорите започнаха в 10.00 ч. Първите две дискусии на експертните групи са в ресорите „Енергетика“ и „Икономика“.

Кирил Петков участва в групата, обсъждаща икономическата тема, а Асен Василев в работната група за енергетиката.

Старт на преговорите за съставяне на правителство

„Имаме обща цел и тази цел е да направим най-добрия отбор от експерти за България. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“, заяви Петков.

Той посочи, че този екип ще е надпартиен и ще е с общите цели да се направи правителство, което не прави компромис с нищо, слага България над всичко, в което няма наши и ваши хора. „Всички заедно сме един екип, който трябва да направи България просперираща“, допълни той.

Петков обясни, че на днешната дискусия първо ще се откроят общите политики, като изтъкна, че в програмите на политическите формации, участващи в дискусията, огромна част от точките са общи.

„Мисля, че тези общи точки веднага могат да залегнат в нашата програмата в коалиционното споразумение. По точките, по които има различия, ще има експертни дискусии и ще се прецени кои и в какъв порядък да се приемат“, допълни той.

Петков заяви, че занапред начинът на управление, който „Продължаваме Промяната“ се надяват да въведат, ще е фокусиран върху аргументите, които всяка една от политиките трябва да защити и ако може тези аргументи да дадат превес в коалиционната динамика, да бъдат приети.

Новият парламент – кога и кой ще удари първия звънец, къде ще седят депутатите

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ каза още, че днешната дискусия ще бъде равнопоставена и предложи тя да започне с възгледите на най-малката политическа формация, участваща в днешните разговори.

Участниците в дискусията запазиха едноминутно мълчание в памет на загиналите при тежкия пътен инцидент на АМ „Струма“.

Разговорите са част серията от дискусии по ключови политики за изработване на коалиционно споразумение. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват от БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. На тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии.

„Има такъв народ“

По време на преговорите с ПП по енергийните въпроси за постигане на коалиционно споразумение за създаване на правителство от „Има такъв народ“ предложиха няколко базови принципи за развитие на сектора. В преговорите от „Има такъв народ“ /ИТН/ участваха експертите Иван Хиновски, инж. Благой Голобанев, Георги Чепишев, Александър Николов.

Според Иван Хиновски бъдещето развитие на сектора трябва да бъде резултат от редица стратегии и политики, които трябва да бъдат разработени и приложени. Това са стратегията за декарбонизацията на българската икономика; за управление на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво; за проучване и развитие на собствен добив на петрол и природен газ, както тази за развитие на минните региони.

ИТН предлага промени в Закона за енергетика и други нормативни документи и създаването на нови административни структури в отговор на новите политики. Това е зам.-председател на Министерски съвет по климата, Междуведомствен експертен и климатичен съвет, както и експертен енергиен съвет. Другият базов принцип е, че Министерството на енергетиката трябва да представя ежегодни публично достъпни доклади за изпълнение на дейностите, които са заложени в Енергийната стратегия на България, а ръководството на ведомството да дава пресконференции за състоянието на бранша и изпълнението на тази стратегия на всеки три месеца.

Следващото предложение е въвеждане на нова линия за компенсация на високите разходи на електроенергия и топлинна енергия на общини, болници и социални заведения. Предложението на партията е от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/ да се формира негативно задължение към обществото, което ще свали разходите на посочените обекти.

На следващото място от ИТН предлагат промяна на регламента за закупуване на технологичните разходи на ЕРП-ата и ЕСО, които вместо от сегмента „ден напред“, където са по-високи цените на електроенергията, да преминат на цената на обществения доставчик. Другото предложение е стимулиране на търговията на платформата за дългосрочни договори, но при нови условия. Това може да стане чрез договор между производители и големи потребители на цена, която се договаря, но пак да става през енергийната борса през дългосрочните договори.

Според Хиновски трябва да се направи и преглед на наказателните процедури срещу България в областта на енергетиката. Той посочи, че в момента има около 8 наказателни процедури.

Политика номер едно трябва да бъде подготовка на условията на Механизма за капацитет. Втората политика е изготвяне на актуалното състояние на заявените и изграждане на нови генериращи мощности на ВЕИ и паралелно с това изготвяне на прогнозен мощностен и енергиен баланс с отчитане на тези резултати. Третото е приемане на нова енергийна стратегия. Важно за ИТН е подготовката и започването на програмата за изграждането на индивидуалните фотоволтаични инсталации съгласно Директива 2018/2001. Също така трябва да се включи в нея и до 1 мегаватпик за индустриални потребители за собствено производство. Другото предложение на либерален режим на изграждане на нови мощности на ВЕИ на пазарен принцип без държавна подкрепа и с участие в разходите по интегрирането им.

Другата политика, която от ИТН счита, че трябва да бъде развита, е разработване на национална стратегия за български добив на петрол и газ. Трябва да се разработи и дългосрочна стратегия за развитие на комплекса „Марица изток“. Има план със създаването на ново държавно предприятие „Конверсия на минни региони“, което ще помогне в буферния период и да създаде условия за инвестиция на високотехнологични производства в комплекса.

„Демократична България“

От „Демократична България“ изтъкнаха, че трябва да се въведе една нова система от прозрачност в енергетиката и отчетност.

Мартин Димитров от „Демократична България“ заяви, че счита, че българската енергетиката е тежко затънала в корупция. Според него бъдещото правителство трябва да започне оттам. Това каза той по време на дискусията по тема „Енергетика“ с „Продължаваме промяната“ /ПП/ за създаване на правителство. Екипът от ДБ, който участва в дискусията, е от Мартин Димитров, Тодор Тодоров, Трайчо Трайков и Георги Стефанов.

Сред спешните мерки, които от ДБ предлагат, е изготвяне на 5-годишен план за преодоляване на енергийната бедност, в който да има механизми за компенсиране на битови и небитови потребители. На второ място е гарантиране на конкурентоспособността на българския бизнес и индустрия чрез създаване на прозрачни пазарни правила за търговия с електроенергия и природен газ на едро и дребно. От ДБ искат да се направят и одити на всички държавни предприятия.

България не трябва да бъде зависима от един източник на природен газ, изтъкнаха от ДБ и добавиха, че искат да има конкуренция. Затова изграждането на интерконектора с Гърция трябва да бъде спешна краткосрочна цел. През 2022 г. тази връзка трябва да бъде завършена и това трябва да бъде изключителен приоритет на бъдещото правителство. Освен това договорът за азерски газ трябва да бъде разширен, ако е възможно и количествата трябва да бъдат купувани. Това включва и терминалът за втечнен газ в Александруполис.

От ДБ искат да се осигури пълна прозрачност при разследването на картелни практики на пазарите на горива, природен газ и електроенергия от Комисията за защита на конкуренцията и българските административни съдилища, както и преглед на механизмите за концесионното възлагане в тази област.
Трябва да се засили и контролната функция за мерките за енергийна ефективност, добави Мартин Димитров. Трябва да има системност и да се започне оттам, откъдето ефектът за икономиката е най-висок.

От „Демократична България“ подкрепят удължаването на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ при спазването на най-високите съвременни стандарти за безопасност.

Предлага се изготвянето на ясен и конкретен 10-годишен план за енергийната трансформация на България, водеща към нулева въглеродна икономика, чрез справедлив енергиен преход с мерки, насочени към най-засегнатите райони, сектори и хора. Освен това трябва да се планират индустриални зони за развитие на нисковъглеродна индустрия с енергийна насоченост във въглищните региони./Dariknews.bg

Свързани статии