Стартът е днес! Българска следа в най-голямото дело срещу италианската мафия

Най-големият мафиотски процес в историята на Италия започва днес. Над 900 свидетели ще дадат показания срещу повече от 350 подсъдими, включително политици и държавни служители, обвинени като членове на организацията Ндрангета.

Делото е историческо, защото всички 350 обвиняеми ще бъдат съдени заедно. За целта италианските власти са построили специална съдебна зала с капацитет от 1000 места с клетки за подсъдимите. Поради ограниченията, свързани с коронавируса обаче, много от обвиняемите ще присъстват по видеовръзка от ареста по време на първите изслушвания.

Почти всички обвиняеми бяха арестувани в рамките на 48 часа през декември 2019 г. като част от мащабна акция срещу организираната престъпност в страната. Разследването срещу един от най-сериозните престъпни синдикати в страната е продължило 3 години и обхванало 11 градове и области. Около 2500 полицаи са били част от акциите във Вибо Валентия и Калабрия – райони, контролиран главно от клана Манкузо на Ндрангета.

Освен стотиците гангстери, на съдебната скамейка се изправят и бивш сенатор, шеф на полицията, местни съветници и редица бизнесмени, обвинени в подпомагане на мафията, някои от които арестувани зад граница в Германия, Швейцария и България.

Прокурорът по делото Никола Гратери обяви, че това е най-голямата операция срещу престъпните синдикати в страната от акциите в Палермо през 1986-90 година, когато сицилианските прокурори поставят 475 души на подсъдимата скамейка. За предстоящия процес екипът на прокуратурата вече е събрал 24 000 аудио записа от подслушвания и прихванати разговори, които според обвинението категорично ще докажат вината на всички обвиняеми./ Вестник Марица

 

Свързани статии