Сред останките на падналия самолет е бил открит биологичен материал

Военноморските сили продължават дейностите по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море. Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза „Граф Игнатиево“, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“.

Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили, заяви на пресконференция началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и допълни, че е открит „биологичен материал“.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов (вдясно) разкри по време на пресконференция, че е открит биологичен материал сред останките на падналия МиГ-29 (Снимка: Булфото)

По време на пресконференцията стана ясно още, че скоростта на изтребителя е била от порядъка на 900-950 км/ч, като на борда си е имал и една ракета, поради което претърсването се извършва изключително внимателно в съответствие с всички правила за безопасност./Новини.БГ

 

Свързани статии