Спешна среща между работодателите и президента заради тока – какво решиха

Президентът Румен Радев и част от работодателските организации в страната направиха спешна среща.

Поводът – високите цени на електроенергията за бизнеса и индустрията. Работодателите не са доволни и от въведения таван на финансовата помощ.

„С президента Румен Радев нямаме различния в оценката на ситуацията и в подхода за разрешаване на проблема“. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред журналисти след срещата. Той изрази надежда президентът да намери най-правилните и подходящи действия в търсенето на решения на този краткосрочен проблем.

Допълнително е разговаряно и за необходимостта за изработване на нова Енергийна стратегия на България.

Велев допълни, че работодателските организации са предложили да се създаде към президента експертен консултативен съвет, който да работи както по стратегията, така и по екстремни проблеми и ситуации, каквато е настоящата. И посочи, че вярва, че разчетите, които са били представени на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от първоначално предложеното, за да се постигне справедлив компромис.

Председателят на АИКБ припомни, че предложението на бизнеса е да се компенсират 75 процента от надвишението над прогнозната пазарна цена от 119 лева за мегаватчас, която е дала Комисията за енергийно и водно регулиране.

От Министерството на енергетиката предлагат да се компенсират три четвърти от надвишението над 185 лева за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли, като освен това бъде въведено и ограничение на компенсацията до 30 на сто от пазарната цена. Според работодателите това ограничение се обезсмисля при цени над 300 лева за мегаватчас, защото се очаква стойностите да достигнат между 500 лева и 800 лева за мегаватчас.

Според работодателските организации компромисното решение е да има компенсиране само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничение в компенсацията.

„Ако се стигне до справедливо компенсиране, ние имаме златен шанс да се включим в това пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. Тогава биха се получили двуцифрени ръстове, както на продажбите, така и на работните заплати. Би се ограничила и инфлацията при едно справедливо компенсиране на високите цени за предприятията“, заяви Велев.

Работодателите посочиха още, че са направили конструктивна среща с президента, а той от своя страна е обещал да разговаря с изпълнителната власт за мерките, които могат да се предприемат.

„Всички ще участваме в един общ диалог, който е много важен за всички. Както за енергоинтензивните предприятия, така и особено за малкия и средния бизнес, който е изключително засегнат. Той всъщност няма никакви резерви, за да продължи да работи при такива цени на тока. А това е изключително важно. Всеки, който може, ще помогне“, допълниха те.

Преди дни организациите призоваха да бъде свикан и Консултативен съвет за национална сигурност заради сметките, които плащат.

„Ние сме се обърнали към правителството още преди Коледа и очакваме покана, за да решим този въпрос заедно“, допълниха те. /DARIKnews

Свързани статии