Служебният премиер разкри какво се е случило, преди майор Валентин Терзиев да изчезне в Черно море

По време на изпълнение на бойна задача по време на планирано учение, 43 минути след полунощ един наш самолет МиГ-29 е изгубил връзка с радарното покритие. Това съобщи на извънреден брифинг служебният премиер Стефан Янев, коментирайки инцидента с наш летец в Черно море.

„Спасителните и издирвателни операции продължават. За съжаление, предвид времето, минало от часа на инцидента, всички налични данни по отношение на температура на вода, течение, надеждите за намиране на нашия пилот не са големи. Независимо от това операциите продължава“, съобщи той.

„Предполагам, че до края на деня ще бъде взето решение как да продължи операцията.

Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани. Две работни групи работят паралелно и съвместно, за да бъдат установени всички детайли по този инцидент. За съжаление, черната кутия не е намерена. По този повод операцията ще продължи утре и в следващите дни с използване на специализирана техника“, добави Янев.

От думите му стана ясно, че едно от местата, на които се предполага, че могат да са останките от самолета, е на дълбочина 70-80 метра.

„Учението вече е прекратено. По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Летящата цел се е отворила и е започнала с голяма вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителен маньовър от майор Терзиев. Той е поразил целта, докладвал е за това, но малко по-късно връзката е прекъсната.

На въпрос какво е техническото състояние на самолета, който е управлявал майор Валентин Терзиев, служебният премиер уточни:

„Очевидно техническото състояние е било добро, тъй като преди полета на майор Терзиев е имал друг, със сходна задача и изпълнение. Оттам нататък , ако нещо се случило по време на полета на майор Терзиев е въпрос на разследване. Причината може да бъде всичко, което ще установят групите, които разследват“.

По думите му, майор Терзиев е пилот 1 клас, отличен и подготвен, досега не е имал никакви забележки и неизпълнение на задачи.

„В условията, в които работим знаете, че сме критикували отношението към армията и в частност Военно въздушните сили. Нашите пилоти по ред причини и с години недофинансиране летят на един санитарен минимум. Това не е тайна, коментирали сме го много пъти. Надявам се да не е това причината“, допълни Янев.

„Проверките продължават и никога не са преставали да се правят – както на летателната подготовка, така и на техническото състояние. От това, което знам – хората, професионалистите, работят при свръх възможностите си“, каза още Стефан Янев./Блиц.БГ

Свързани статии