Скъпият ток замрази цената на олиото

Високите цени на тока задържаха поевтиняването при олиото, което се очакваше през есента. Това коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пред „Телеграф“.

Прогнозите бяха, че цената му ще започне да пада от 3,10-3,20 лева, колкото струва в момента, и да стигне до около 2 лева за литър, след като излезе новата реколта от слънчоглед. Заради ръста на цените на тока обаче това намаление се отлага.

Иванов коментира още, че в момента единствено конкуренцията у нас задържа цените на храните да не се вдигнат заради поскъпването на тока. Има увеличение при колбасите и кашкавала, но то е в рамките на 10 на сто вследствие на по-големите разходи за еленергия на предприятията.

Междувременно стана ясно, че световните цени на храните са достигнали 10-годишен максимум заради поскъпването при зърнените храни и растителните масла. Това съобщиха от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО – FAO), цитирана от Ройтерс. Оттам прогнозираха и рекордно производство на зърнени храни в света през 2021 година, но се очаква потреблението да е по-малко.

Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище от 130 пункта, най-високото от септември 2011 година. На годишна основа цените са нараснали с 32,8 процента през септември, отчитат от ФАО.

Индексът на ФАО за зърнените храни се е повишил с 2 процента през септември спрямо предходния месец. Това се дължи най-вече на увеличението с близо 4 процента при цените на пшеницата, което ФАО обяснява със затягането на експортните наличности на фона на силното търсене. Индексът за растителните масла е нараснал с 1,7 процента на месечна основа и е отчел увеличение от около 60 процента на годишна основа, тъй като цените на палмовото олио са скочили заради силното търсене и опасенията от недостиг на работна сила в Малайзия.

Индексът за цените на захарта се е повишил с 0,5 процента през септември заради опасенията за слаба реколта във водещия износител Бразилия, която е била частично компенсирана от забавянето в търсенето на внос и благоприятните перспективи за реколтата в Индия и Тайланд, според ФАО.

Организацията на ООН прогнозира рекордна реколта от 2,800 милиарда тона при зърнените храни през 2021 година, което е леко увеличение спрямо очакваните преди месец 2,788 милиарда тона. Това ще е по-малко от световната консумация на зърнени храни, която е 2,811 милиарда тона. Тази прогноза бе увеличена с 2,7 милиона тона спрямо предходния месец и отразява основно по-голямата употреба на пшеница за хранене на животни./Вестник Монитор

Свързани статии