Румен Радев: С кандидатирането си за президент, Мустафа Карадайъ отправя послание към членовете на ДПС

Според президента Румен Радев с кандидатирането на Мустафа Карадайъ за президент, лидерът на ДПС отправя послание към своите избиратели и членовете на своята партия в опит максимално да ги мобилизира.

Това коментира президентът Радев в отговор на въпрос на журналисти преди участието си в 15-та Годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“, с основна тема енергийната криза и възможностите за стабилизация на българската икономика чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

„Мисля че хората ясно разбраха какъв трябва да бъде утрешният ден на България и ще ме подкрепят“, каза държавният глава. Той смята, че ще бъде нормална кампания, ако бъде избегната войната с компроматите.

На въпрос дали очаква компромати Румен Радев каза, че те никога не са спирали, но очаква да бъдат изострени в хода на кампанията.

Попитан за действията на служебното правителство със заседналия кораб „Вера Су“, президентът каза, че случаят с кораба е точното олицетворение на този порочен, разсипнически модел на управление до момента.

„Всички тези органи, изграждани с годините от предишните управляващи, с хора, назначени от тях, не бяха нито подготвени, нито организирани, нито имаше техника, никаква нормативна готовност като наредби“, посочи Радев.

По думите му служебното правителство е направило спрямо кораба това, което прави с държавата – да се опита по някакъв начин да сложи нещата в ред.

„Това е унищожението на всичко работещо, ние се оказахме държава без никаква подготовка за спасяване на море и прави чест на служебното правителство, че овладя тази криза“, каза още президентът Радев.

В отговор на друг въпрос президентът поздрави служебното правителство, министъра на здравеопазването и екипа му за усилията, които полагат да се справят с тежката криза с коронавируса, въпреки нерадостното наследство и разбитата система на здравеопазването.

„На това служебно правителство се струпаха всички проблеми, които бяха забавени, неглижирани, затлачвани в продължение на десетилетия и те избуяха сега на фона на една мащабна криза в енергетиката“, каза още Румен Радев.

Президентът отбеляза, че на фона на развихрилата се енергийна криза, са се очертали редица предизвикателства пред икономиката ни, пред политическата ни система, пред цялостния ни политически, обществен, социален, икономически модел и всичко това съвпадна не с едно, а с две служебни правителства.

Президентът каза още, че в момента служебното правителство трябва, решавайки неотложни ежедневни проблеми, да взема стратегически решения.

„Планът за възстановяване и устойчивост съдържа две важни условия – съдебна реформа с ясни гаранции, но как ще стане тази реформа, без парламент, а сега служебното правителство трябва да даде посоката и да даде гаранции пред ЕК“, отбеляза президентът.

„Служебното правителство трябва да направи това, което повече от десетилетия не беше направено и беше замитано – да каже какъв ще бъде нашият въглищен преход, кога ще приключи този преход, с каква динамика, в какви параметри“, отбеляза още президентът.

„България прави всичко възможно, за да се справи с енергийната криза“, каза президентът по време на срещата.

„В дългосрочен план България ще се откаже от въглищните централи най-рано през 2038 година“, прогнозира премиерът Стефан Янев.

„Приветствам зелената идея като замисъл, но вярвам, че е неразумно да си затваряме очите пред предизвикателствата, пред които сме изправени по пътя на нейното реализиране. Длъжни сме да търсим решения не само на национално, но и на наднационално ниво“, посочи Янев.

„В началото много хора казваха: „Нищо не трябва да прави това служебно правителство, само и единствено да организира изборите“. Сега същите хора казват: „Какво прави това служебно правителство?“ На това служебно правителство се струпаха всички неглижирани проблеми, които бяха затлачвани в продължение на повече от десетилетие“, каза Радев./Вести БГ

Свързани статии