Радев превзе крепости на ГЕРБ, родопчани искат проф. Герджиков

Победителят във втория тур на изборите за президент Румен Радев превзе общини, известни като крепости на ГЕРБ, това сочат данни от преброяването след балотажа в неделя. Един от примерите за това е община Раковски, където по традиция ГЕРБ печели изборите, а депутатът Младен Шишков събира рекордни преференции. Сега обаче местните са гласували за президентската двойка на БСП Румен Радев- Илияна Йотова. Съотношението на гласовете е 2 към 1 в полза на Радев. 3758 пуснаха гласа си за Радев, 1698 дадоха вота си за проф. Герджиков и вицето му Невяна Митева.

Друга такава община е Перущица, където кметът е от ГЕРБ, но местните заложиха в президентския избор на Радев. На балотажа той събра 67,11 %, а проф. Анастас Герджиков 31,97 %.

„Като член на ПП ГЕРБ съм разочарована, но това е демокрацията. Печели мнозинството. Макар че при избирателна активност 29,20 % в Перущица и близка до нея за страната, президентът всъщност е избран от много малка част от българските избиратели.
Нека си пожелаем да е за добро.И бъдете здрави!“, написа във ФБ кметът на община Перущица Мария Витанова-Вълканова. Във всичките 19 села на община „Марица“ Радев също води. Кандидатът на БСП е харесан също и в общините Стамболийски, Родопи.
В с. Граф Игнатиево, където боготворят сегашния президент Румен Радев, се наблюдава феномен. В двете секции на селото, пуснатите гласове за президентската двойка Радев-Йотова, е равен – по 212 броя. Това сочат резултатите на ЦИК при 100 процента обработени протоколи.

В Граф Игнатиево, където се намира авиобазата и в нея от 2005 до 2009 г. Радев бе командир, са гласували общо 528 души при 1417 с право на глас.

Гласовете за Радев в двете секции са по 212 или общо 424 гласа. За опонента му проф. Анастас Герджиков са гласували 98 души от двете секции, сочат резултатите. Не подкрепям никого пък са посочили общо 6 души.

Оказва се обаче че опонентът на Радев проф. Анастас Герджиков печели цели села в Родопите.

В село Врата, което се намира край Белинташ, проф. Герджиков води с един глас пред Радев. 10 души са отишли до урните на балотажа, като 5 са гласували за професора, 4 за досегашния президент, а един е посочил, че не подкрепя никого.

В село Жълт камък 34 от жителите са харесали двойката Герджиков-Митева, а 15 – Радев-Йотова.

Любопитно е, че в асеновградското село Бор няма нито един глас за ректора на Софийския университет, а за Румен Радев са пуснали бюлетина 13 души.

В село Леново обаче професорът побеждава. За Герджиков са гласували 85 избиратели, а за Радев- 73.

В село Мостово, което също се намира близо до Белинташ и в Родопите, вотът е в полза на Герджиков. В двете секции в Мулдава също Герджиков води. В село Стоево Герджиков е получил тройно по-голям резултат – 104, а опонентът му – 34 гласа. В село Леново с 12 гласа преднина води професорът. В Мулдава и Три могили отново ректорът на СУ е победител./Вестник Марица

Свързани статии